Преболедувалите коронавирус вероятно ще имат памет на клетките доживотно. Това становище изрази пред БНТ съветникът на служебния здравен министър Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова.

Преболедувалите са защитени над 90%, смята тя.

Проф. Атанас Кундурджиев: Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет

Проф. Атанас Кундурджиев: Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет

Нефрологът съветва да се консултират, ако искат да се ваксинират след ковида

Проф. Мира Кожухарова смята, че е комплексна причината за намалените случаи на заразяване с коронавирус сега. Всяка епидемиологична вълна достига връх, след което започва спад. Епидемия - брой на заболелите на определена територия, който превишава многократно обичайното заболяване.

По думите й към момента няма белези ковид да изчезне, той ще е като сезонния грип, който се увеличава през есенно-зимния сезон. Когато един вирус престане да бъде нов, той от медицинска и от психическа гледна точка се смята, че не е толкова опасен.

Най-рисковата група от зараза с коронавирус, е на възрастните и на хората с хронични заболявания. За хроничните заболявания тя препоръчва след консултации с лекар да има ваксинация. 

Хроничните заболявания се влошават когато човек се разболее. Смъртните случаи - около 80% от тях са на хора в напреднала възраст.

27 нови случая на коронавирус, поставени са 3 134 ваксини

27 нови случая на коронавирус, поставени са 3 134 ваксини

През денонощието един болен изгуби битката с болестта, излекуваните са седем

Ваксинираните с 2 дози могат да бъдат спокойни за заразяване с коронавируса, изключенията са малко, увери проф. Кожухарова. 

Незначителен е процентът на хора, които са с ваксини и са в болница, обясни проф. Кожухарова. Ако сега човек си сложи ваксина, означава през есента да не се разболее.

От имунологична гледна точка колкото е по-дълъг периода между първа и втора игла, толкова по-добре. Така проф. Кожухарова отговори на зрителка на БНТ която се е разболява преди поставяне на втора доза от ваксината срещу коронавируса.

Всяко семейство, което реши, че иска да ваксинира детето си, може да го направи, става дума за деца над 12-годишна възраст. Деца с хронични заболявания е добре да се ваксинират със съвет на педиатър, каза проф. Кожухарова, която няма информация за ваксиниране на деца в страната.

Хората, които са ваксинирани, могат да дадат кръв поне 2 седмици след като са преболедували, да има антитела, каза проф. Кожухарова.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни достига до 100%, а тук - 10-15 до 20%. Летният сезон има пауза за дихателните инфекции.

Маските падат в офиси с до 7 души ваксинирани или преболедували

Маските падат в офиси с до 7 души ваксинирани или преболедували

Заповедта влиза в сила от утре

Маските могат да бъдат отменени, ако има висок процент преболедували и ваксинирани.

Относно очакваната 4-та вълна на коронавируса в Института за спешна медицинска помощ "Н. Пирогов" имат готовност ковид отделението отново да бъде преструктурирано и да приема пациенти с ковид.

анкета

Ще си издадете ли сертификат за COVID-ваксина?

Виж резултати

Да, макар и да не зная за какво ще ми потрябва 27.8%

Да, ще пътувам 30.8%

Не, няма да пътувам 17.4%

Когато и ако ми трябва 18.8%

Не зная 5.2%