В Националния център по заразни и паразитни болести се проверяват няколко съмнителни проби на коронавирус от страната. Най-рано в петък ще стане ясно дали вариантът Омикрон на Covid-19 е вече у нас.

Здравното министерство предвижда вече и мерки в зависимост от резултатите. "Своевременно ше бъдат взети необхидимите противоепидемични мерки в България, ако се окаже положителна пробата за Covid, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон, каза служебния заместник-министър на здравеопазването Тома Томов, цитиран от БНР.

Пробите ще се секвенират до четвъртък и петък. Те се правят на базата на PCR тестове на хора от различни части на страната. При няколко от пробите липсва S-ген, което е индикация за вероятен Омикрон.

Властите проверяват контактни лица, извършва се и епидемиологично проучване.

103-ма души починаха от COVID-19, 97% не са ваксинирани

103-ма души починаха от COVID-19, 97% не са ваксинирани

Новите случаи са 2299…

Днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус коментира, че някои доказателства сочат, че най-скоро откритият вариант на COVID-19 Омикрон, причинява по-леко заболяване от Делта. На този етап няма категорични доказателства за това, тъй като не са извършени достатъчно наблюдения върху разпространението и протичането на заболяването при този щам.

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Можели да доставят базирана на "Омикрон" ваксина през март 2022 г.