За проблеми с медикаментите на психично болни алармират от Българския лекарски съюз. В писмо до председателя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Глинка Комитов от Лекарския съюз изтъкват, че постъпват запитвания от джипита и психиатри относно продължаването на лечението на пациенти след хоспитализацията им в психиатрично отделение. Те припомнят, че у нас стационарната психиатрична помощ се финансира не по системите по клиничните пътеки от НЗОК, а от Министерство на здравеопазването.

В писмото си от съсловната лекарска организация алармират, че преминалите стационарно лечение в психиатрични отделения не получават подходящо поддържащо лечение за периода след хоспитализацията. Не били изключение и случаите, при които се налагало по време на хоспитализация да се сменя лечението за психиатричното заболяване.

След изписването им от болницата пациентите често оставали без медикаменти за около месец. Това ставало заради неясноти относно процедурите при изписване на пациенти, преминали стационарно лечение в психиатричните отделения.

От БЛС обясняват, че след като бъдат изписани от болницата, пациентите имат право на контролен преглед. Нямало обаче регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти по време на този преглед или при престоя в болницата. Въпросните протоколи се издавали от амбулаторните психиатрични служби, където пациентите се насочват с направление. То обаче можело да бъде получено 30 дни след хоспитализацията. Въз основа на епикризите личните лекари имали право да изписват частично реимбурсираните медикаменти, обясняват в писмото си от БЛС.

Те настояват да се дадат указания каква процедура да се спазва след изписването на пациентите от болница, така че да могат да продължат започнатото в стационара лечение.