Привидният ръст в бюджета на НЗОК няма да гарантира възможността да осигурим увеличение на заплатите на всички лекари. Това заяви пред БНР председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той уточни, че става въпрос за болничната помощ. "Там са изискванията за заплати, спрямо миналогодишния бюджет, но спрямо изпълнението, т.е. похарчените пари за болнична помощ през миналата година, е малко, което трудно ще ни даде възможност да можем да преговаряме за значително повишение на цените", поясни той.

Маджаров увери, че ще бъдат положени всички усилия това да се случи, като се предприемат мерки за ограничаване на броя на приемите в лечебните заведения. По негови думи не било тайна, че има доста ненужни хоспитализации у нас.

Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

"За"гласуваха четирима, петима бяха "против", а с "въздържал се" гласуваха деветима

Той обясни, че най-големи проблеми със заплатите на лекарите има в лечебните заведения, които през годините постепенно са потъвали финансово по комплексни причини - малко персонал, липса на търсене от пациенти поради обезлюдяване на съответната община или област, ограничен обем дейности заради липса на специалисти и т.н. Това ги е довело да ниво, в което плащат около 80-90% от приходите си за фонд заплати.

По тази причина, според Маджаров, държавата трябва да реши кои болници са ѝ нужни, в кои отдалечени региони и да се намеси за запазване на тяхното съществуване, като осигури минималните нива на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Но за тези лечебни заведения, които се намират в сравнително добре подсигурени с болнична помощ региони, не мисля, че трябва да се намесва. Те са изживели своето време", коментира той.

По негови думи БЛС от години алармира за възрастов и териториален дисбаланс при лекари и медицински сестри.

И бюджетната комисия бламира проектобюджета за здраве

И бюджетната комисия бламира проектобюджета за здраве

Зелена светлина обаче получи бюджетът на Държавното обществено осигуряване

Маджаров заяви, че в момента съотношението лекари - медицински сестри е по-малко от 1:1, при положение че трябва да е минимум 1:2. На това се дължали случаите, при които пациентите не са доволни от обслужването в лечебните заведения.

Той настоя за държавна политика за промяна в начина, по който се обучават специалисти по здравни грижи.

Д-р Маджаров определи най-голямата спешна болница "Пирогов" като арена на амбиции.

"Когато дойде нов министър, сменя управителя. Трябва да се излекуваме от тази болест да сменяме директори, но пък и министърът носи най-голямата отговорност и директорите не трябва да са толкова чувствителни", отбеляза той.

1/3 от медицинските сестри в страната са в пенсионна възраст

1/3 от медицинските сестри в страната са в пенсионна възраст

Над 1000 медицински сестри годишно напускат системата