Интернет платформа за продължаващо медицинско обучение, която е достъпна само за лекари, представиха от Българския лекарски съюз.

Целта й е с продължаващото образование да се подобри качеството на медицинската услуга.

Платформата credoweb.bg е открита от 24 май т.г. На нея ще бъдат качвани медицински статии в различни специалности, като за ползващите я лекари ще има и тестове за това как са усвоили предоставените знания. Електронното и дистанционното обучение са само част от 7-те вида на продължаващото медицинско обучение за лекари.

"На Българския лекарски съюз по закон му е вменено продължаващото медицинско обучение. До сега се раздават кредити от провеждането на различни мероприятия - конференции, симпозиуми и т.н. Структурирахме акредитационен съвет. Това е висшият форум по провеждане на продължаващо медицинско обучение. Той е сформиран на паритетен принцип - представители на БЛС и на Българските медицински специалисти и по един представител на 6-те медицински университета и факултета в България", заяви д-р Юлиан Йорданов.

За да се признае цяло последващо медицинско обучение са необходими 150 кредита за три години. С обучението по тази платформа могат да се добият 60 кредита, заявиха от БЛС.

Електронното обучение е важна част от продължаващото медицинско образование. То може да влезе в дома на всеки лекар, не е свързано с разход на средства и извънредно време. Всеки лекар ще има достъп чрез своята електронна поща до този модул. Там ще може да прочете лекции, семинари, беседи и да може в извънработно време да прочете това, което го интересува, мотивират се авторите на платформата.

"БЛС е активен по отношение на качеството на медицинската дейност, което се предлага на пациентите. Българските лекари са едни от най-добрите лекари", похвалиха се сами от браншовата организация.

Лекарите ще могат да четат материалите и да попълват тестовете в дома си. Към поставените материали ще има тест от 5 въпроса с няколко отговора. Възможно е да има повече от един верен отговор. При успешно попълнен тест медикът ще може да отпечата сертификата за придобиване на тези кредити.

Това няма да бъде единствената форма на продължаващото медицинско обучение, уверяват от БЛС.

Лиляна Филипова от платформата Кредо уеб обясни, че ползването на електронната страница ще става само с регистрация. Тя ще се ползва само от регистрирани лекари с име и имейл. Всеки преминат материал ще се проверява. Ще има графики, таблици, илюстрации.

"Всеки материал има за цел да бъде максимално обяснен. Задължително е самите материали да се подават от лекарския съюз. Той ги осигурява от съответните медицински дружества, които са специализирани в различните профили на медицинската наука", каза Филипова.

Лекциите ще са както от хабилитирани лица, така и от нехабилитирани, но със санкцията на председателя на борда на съответната медицинска специалност.

Тестът е стандартен с 5-6 въпроса, от които 1-2 може да са верни. Системата дава индикации - обучаващият се получава информация за материали, резултатът може да се види автоматично. Ако лекарят не успее да попълни теста, той може да се върне 1-2 пъти, уточняват авторите. Всеки тест се регистрира и в регистъра на БЛС.

На финала на това дистанционно обучение ще се издава удостоверение. Това е стандартен документ на БЛС, в който е отбелязано, че лекарят е участвал в електронна форма за продължаващо обучение, с идентификационен номер, който се синхронизира между БЛС и електронната платформа.

Не изземаме функцията на класическата форма на обучение, създаваме условие за по-широка база, на която да се обучават лекарите, обясни председателят на БЛС Венцислав Грозев. Това позволява по всяко време да се поглежда изучавания материал.

Медицината е кардинална наука - едно заболяване е свързано с други специалности. Платформата създава условия за взаимната връзка между отделни теми, които могат да влязат една в друга, уточняват от БЛС.

На този етап достъпът до модула на сайта и регистрацията е безплатен. Само лекари могат да влизат и след регистрация да го ползват. Участието на лекторите е въпрос на по-солидна договорка, заявиха от електронния портал.

На въпрос кой гарантира баланса в количеството на различните медицински специалности, авторите заявиха, че се надяват с времето материалите да се запълнят и да няма превес на една медицинска специалност над друга. Новите материали ще излизат на основния екран, а старите лекции ще са при влизане в тясната специалност, казаха те.

"43-те специалности ще бъдат качвани на тази платформа и ще са достъпни от широката медицинска общественост. Никой не може да гарантира, че една специалност ще бъде по-изявена от друга. Разчитаме на това, че всеки ще иска да бъде популяризиран сред колегите си", каза Юлиан Йорданов.

Проф. Хаджийски уточни, че има специалности, в които медиците са пишещи, има други специалности, в които са повече работещи. Учебниците са едната страна. Тук актуализацията може да бъде ежедневна. Когато правиш една презентация, имаш 5-10 минути, а при лекция се съобразяваш с аудиторията, каза той. Плюсът е, че всичко излиза точно подредено.

При коренно противоречиво мнение на различни специалисти за един и същи медицински въпрос ще се качи лекцията и на двамата. След години работа по един проблем се провежда симпозиум, който да изработи стандартно поведение.

"Медицината е част от изкуството, при нас никога 2 и 2 не равно на 4. Както в импресионизма има 15 водещи художници, ние ще харесаме един или двама. Срокът на договора е 3-годишен с опцията да бъде преподписан", заяви председателят на БЛС.