С близо 20 млн. лв. са увеличени средствата за първична извънболнична помощ за следващата година. Това обяви пред журналисти новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

Надзорният съвет на касата е приел проект за бюджет на институцията за следващата за 2017 година. Той е в размер на 3 452 816 000 лева. Проектобюджетът е с 247 млн. лева повече, отколкото миналата година.

Зам.-министър Ваньо Шарков става шеф на Надзорния съвет на Касата

Зам.-министър Ваньо Шарков става шеф на Надзорния съвет на Касата

До сега беше зам.-финансовият министър Кирил Ананиев

Средствата за специализирана помощ са увеличени с близо 10 млн. лева, а за дентална с 34 млн. лева. 7 млн. лева повече се предвиждат за медико-диагностични дейности. С 47 млн. лева повече са парите за лекарства за домашно лечение, за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия и за медицински изделия. За болничната помощ средствата се увеличават със 114 млн. лева.

Ваньо Шарков подчерта, че е взето категорично решението средствата от резерва на НЗОК в размер на 341 млн. лева да бъдат разпределени за болнична помощ и лекарства.

По думите му в голяма степен това било предложението за бюджет на НЗОК, което е направил Петър Москов. Предложението следвало изцяло приетата от министерството стратегия за развитие на здравеопазването. Приоритетно било финансирането в извънболничната помощ.

Перата за разходите не са намалени в сравнение с миналата година, категоричен е Ваньо Шарков. Очаквали се увеличения в приходите от здравноосигурителни вноски и от вноските, които държавата плаща за групите, които осигурява за здраве.

За отчетена, но неизвършена дейност, Здравната каса ще може да прекратява договори с лечебни заведения. Договори ще могат да се прекратяват и за дейност, извършена без да има индикации за нея, дори ако болницата оспорва казуса в съда. Касата щяла да може да прекрати договора, докато се чака съдебното решение.

Относно идеята членовете на Надзорния съвет да получават възнаграждение за работата си, д-р Шарков коментира, че те няма да взимат заплати.