Има съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че третият пациент, чиито окончателни резултати от изследванията се очакват, е мъж, близък на единия от двамата заболели, които в момента се лекуват в София.

"Днес най-вероятно ще излезе третият положителен случай, който е партньор на единия от заболелите. Това показва още веднъж, че е необходим много близък, много тесен контакт", обясни Кунчев.

По негови думи засега заболяването се движи в една по-затворена група - предимно в тази на мъжете, които се определят като такива, правещи секс с мъже. Според него обаче неминуемо то ще излезе от тази група.

Доц. Гломб очаква още случаи на маймунска вариола, но не и епидемия

Доц. Гломб очаква още случаи на маймунска вариола, но не и епидемия

Да се избягват сексуални контакти по време на обрива

Кунчев заяви, че засега рискът не е голям и става въпрос за отделни случаи.

"Дори да станат 10-15, това не представлява кой знае каква опасност нито за заразяване, защото не е лесно, нито пък за здравната система. Тя спокойно може да лекува такъв брой хора", увери главният държавен здравен инспектор.

По данни на СЗО от началото на годината са установени над 3200 случая на маймунска шарка при хора в 48 държави. Вече бяха потвърдени и първите два случая на маймунска шарка в България.

СЗО: Европа е в епицентъра на огнището на маймунска шарка

СЗО: Европа е в епицентъра на огнището на маймунска шарка

Мащабът на това огнище представлява реален риск