Всеки пети случай на ХИВ през 2022 г. е открит в центъра за сексуално здраве ChekPoint в София. Центърът предоставя безплатно и анонимно изследване за ХИВ, както и изследвания на достъпни цени за други сексуалнопреносими инфекции, съобщиха от Националната пациентска организация.

Здравният център ще предостави безплатна възможност за изследване за ХИВ от 10.00 до 18.00 часа на 1 декември 2022 г., четвъртък, на адрес: ул. Цар Самуил 111 в гр. София. Поводът е Световният ден за борба със СПИН, който се отбелязва утре.

В България липсва консултиране преди и след изследване за ХИВ

В България липсва консултиране преди и след изследване за ХИВ

Липсва и насочване към програми за психосоциална подкрепа на хората с положителен резултат

От Националната пациентска организация посочват, че през 2022 година ХИВ е напълно контролируема инфекция и не представлява драстичен риск за общественото здраве, ако бъде открита навреме и пациентите стартират специфично високоефективно лечение. Пациентите, които приемат редовно своята антиретровирусна терапия, след кратко време от началото на терапията спират да предават вируса и могат да имат и здрави, неинфектирани деца.

Само 16% от българите обаче са се изследвали за ХИВ, като това са предимно жени в детеродна възраст и се предполага, че са го направили по необходимост. Делът на осъзнато изследвалите се е изключително малък, показва проучване на обществените нагласи по отношение на ХИВ/СПИН на изследователски център "Тренд" от преди година, цитирано от пациентската организация.

С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година

С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година

Диагностицирането става все по-късно

Според проучването едва 15% от българите са готови да имат приятел с ХИВ, една трета са съгласни да работят с ХИВ-позитивен (32%) или да общуват с носител на вируса (36%). Да създадат семейство с партньор с ХИВ са склонни 2%, а да живеят с инфектиран - 7%. Всеки пети българин смята, че може да се зарази при ползване на общи тоалетни помещения, а всеки четвърти - при разговор със заразен или при ползване на неизмити прибори.

Изследването за ХИВ в Центъра за сексуално здраве CheckPoint София се прави с тестове трето поколение, с капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 20 минути. При положителен резултат пациентите се придружават по пътя на тяхното лечение до стабилизирането им. За да е достоверен резултатът е необходимо да са минали 35 - 42 дни след потенциален риск от инфектиране.