Яденето на малка порция сирене всеки ден намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания или инсулт, сочат последните проучвания.

Независимо от репутацията му на продукт с високо съдържание на мазнини, ново изследване предполага, че хората, които редовно консумират сирене, всъщност са по-здрави.

В последното проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, учени от Soochow University в Китай оценяват 15 предишни изследвания от Европа и САЩ, които проследяват диетата и здравните резултати на повече от 200 000 души.

Снимка 327688

Източник: iStock

По този начин те откриват, че за хората, които редовно ядат сирене, е с 14% по-малко вероятно да развият коронарна болест на сърцето, а шансовете им за инсулт са с 10% по-ниски.

Последните констатации на учените в Китай опровергават твърденията на друго проучване от тази година на изследователи от университета в Рeдинг, които смятат, че яденето на повече сирена донякъде е свързано с по-високия риск от сърдечни заболявания, съобщава Independent.