Ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е сменено, съобщават от здравното заведение.

Смяната се извършва с протоколно решение на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и е с дата 16.02.2017г.

На досегашните членове на Съвета на директорите - д-р Константин Желев Димов, д-р Атанас Живков Кацаров и проф. д-р Стоян Георгиев Миланов се прекратяват правомощията.

Със същото решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев определя нов състав на Съвета на директорите: Асен Георгиев Балтов, Емил Рашков Доросиев, Стоян Георгиев Миланов, Людмил Николов Джунков и Илиян Панайотов Кършев.
В т. 4 на решението се посочва, че новият състав трябва да определи за изпълнителен директор проф. д-р Асен Георгиев Балтов.

Досегашният директор на "Пирогов" Стоян Миланов незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и като национален консултант по спешна медицина.

Проф. д-р Стоян Миланов изразява благодарност към всички пироговци, с които е работил през последните 4 години. Той призовава към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране, се посочва в прессъобщението от здравното заведение.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че болница "Пирогов" е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.

Към 31 октомври 2015 година размерът на задълженията, натрупани от "Пирогов" са били 23 986 000 лева, а година по-късно, към 31.10.2016 година, дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 милиона 824 хиляди лева.

Министър Семерджиев е предложил на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не е пожелал. "Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки", цитират в съобщението от МЗ думите на министъра на здравеопазването.

От ведомството изказват надежда с увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист и финансист да се подобри управлението, здравните и финансовите показатели на "Пирогов".

Припомняме, малко преди това стана ясно, че ръководството на летище "София" също е сменено. Това става след като редица ръководители в сектора на инфраструктурата бяха уволнени след и заради трагичния инцидент в тунел "Ечемишка". Смениха се и управителите в БДЖ и НКЖИ
Служебното правителство смени в два тура и 21 областни управители. Преди дни беше сменен и шефът на ДФ "Земеделие".