Спасиха майка и бебе в УМБАЛ Бургас след рядко и много опасно усложнение, съобщиха от болницата. В медицинската практика подобни случаи често завършват фатално, уточняват лекарите.

Екип от специалисти - терапевти, анестезиолози, гинеколози и неонатолози спасяват живота на майката и на бебето. Преди това изпитание жената има три неуспешни бременности.

30-годишната Весела Кръстева постъпва в болницата в края на миналата седмица. Жената е приета с хематологична диагноза във вътрешно отделение. Бременна е в седми месец. Общото й състояние и било тежко, с висока температура и много влошени кръвни показатели. Изследванията са като на човек с левкемия или имунна недостатъчност.

От болницата са информирали републикански консултант по "Акушерство и гинекология". Уговорено е транспортиране в София с лекарски екип и реанимобил. Ден по късно и състоянието на плода започва да се влошава и изходът е да се пристъпи към Цезарово сечение.
Лекарите са поставени пред избор кого да спасят - родилката или бебето. За майката има огромен риск от операцията. Реална е опасността тя да развие ДИК синдром, с последваща фатална кръвозагуба.

Свикана е спешна лекарска комисия, в която участват хематологът д-р Димо Рибов, ендокринологът д-р Йорданка Корудерлиева, д-р Даниела Люцканова- анестезиолог, д-р Милена Минева - анестезиолог, д-р Радослав Горанов- гинеколог и д-р Тодор Бояджиев - началник на Кръвния център.

Д-р Горанов поема отговорността майката да бъде оперирана по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за жената и за плода. Секциото е направено в същата вечер от д-р Горанов и д-р Златин Трепечов. Операцията е успешна. Ражда се Станимира, която тежи 1,800 кг. Бебето е в кувьоз и на терапия със сърфактант (вещество, развиващи белите дробове). Благодарение на грижите в Неонатология на УМБАЛ Бургас прогнозите за нея са добри. Майката Весела още не е видяла дъщеричката си.