Вижда се затихване на епидемията от коронавируса. Броят на хората с положителни проби (от коронавирус) зависи от броя на изследваните. Това заяви пред БНТ акад. д-р Богдан Петрунов имунолог и алерголог.

Защитата на организма трябва да е на базата на симулиране на естествен имунитет. Имуностимулатори и имуномодулаторите са от голямо значение. Възможността да поддържаме колективен имунитет е трудна и няма да е реална.

По думите му е добре да се преодолее дефицитът на витамин Д. Проблемът с витамин Д е колосален в съвременната медицина. Около 400 единици на ден са важни за подкрепа на целия организъм. Витамин Д3 и витамин С са възможни антиоксиданти, те унищожават възпалителните процеси в организма.

Изграждането на колективен имунитет става трудно, категоричен е имунологът. От 6-8 % това е бъдещ проблем, той поставя въпроса за една бъдеща ваксина до колко ще бъде ефективен. Тези страни, които тръгнаха по пътя на създаване на колективен имунитет - Швеция, Англия, Белгия - имат по-висока заболеваемостта и смъртност, обясни проф. Петрунов.

Най-точно може да преценим състоянието на епидемията, ако изчислим броя на положителните и броя на починалите. Ако редовно се правят примерно тестове на 1000 души, тогава може най-точно да кажем колко са заразени и колко са починалите.

Антителата, които се образуват, не могат да бъдат основа за имунитет, смята акад. Петрунов. В Китай шест години след първата епидемия 2002 г. са открити цитологични лемфоцити, които могат да дадат имунна реакция. Възможно е тези носители на имунологичната памет да се изработват в белия дроб. Ваксините (срещу коронавируса - б.р.) ще бъдат насочени в тази насока.

Т.нар. цитокинова буря- свръхреакция на имунитета, се случва само при тежко заразените пациенти. При леко и среднопротичащите няма такава свръхреакция на имунитета.

Коронавирусът е многопрофилно заболяване, той създава полиорганна недостатъчност, обясни имунологът. Според него антителата не доказват, че могат да са защитници. БЦЖ ваксината стимулира паметовите клетки и създава трениран имунитет. Всички страни, където е имало такава ваксина, заболяванията са по-леки, тя стимулира естествения имунитет, допълни акад. Богдан Петрунов.