Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила, когото и да било. Ваксинацията е отговорност и осъзнат избор на всеки един от нас. Здравното министерство има задача да осигури ваксини и информация - това е направено. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в студиото на Нова телевизия. Нужно е съучастието на всички граждани - ако нямаме съзнание, всеки един гражданин, няма да можем да излезем от тази ситуация, обясни Кацаров.

За поредната вълна на епидемията у нас и отново високата смъртност има три фактора - лошото състояние на здравната система, лошото управление на здравната система и нивото на ваксинация - именно последният фактор обяснява в момента нивото на смъртност. "При нас хората не се ваксинираха масово, затова и в момента са толкова много жертвите", отсече Кацаров. Иначе в момента по думите му здравната система е добре организирана. Той благодари на лекарите и медицинските сестри, които отговорно се справят. Осигурили сме лекарства, от вчера и едно ново, неразрешено за употреба по принцип у нас, кислород и достатъчно болнични легла - повече от това МЗ не може да направи. Има и достатъчно тестове. Използват се отделни елементи от системата, дори и слухове, за да се атакува ръководството на министерството по политически причини, убеден е Кацаров.

Над 22 000 починали у нас от началото на пандемията

Над 22 000 починали у нас от началото на пандемията

3327 са новите случаи - 17,45% от направените тестове

Според него са създадени много тежки негативни нагласи към ваксинацията. В момента много агресивна кампания за ваксинация може да създаде точно обратните нагласи обаче и да отблъсне още повече хора. Иначе Кацаров е съгласен, че е безотговорно да работиш в дом за възрастни и да не си ваксиниран. Въпреки това властите не са въвели задължителна ваксинация, тъй като се придържат към идеята за доброволния характер.

Ситуацията действително е сериозна, но няма място за паника, увери Кацаров и призна, че властите търсят баланса и това е тяхната задача. Според здравния министър в момента сме в пика на четвъртата вълна

Влизат в сила по-строгите COVID мерки в София

Влизат в сила по-строгите COVID мерки в София

Столицата вече е в тъмночервената зона

На въпрос дали ще бъде разрешена работата на бизнеса на 100% при ваксиниран персонал и със зелен сертификат, Стойчо Кацаров обясни, че това е вариантът, избран от цяла Европа. У нас засега това се обсъжда. Кацаров подчерта, че не взима решенията за мерките еднолично, а на база решенията на съвет от експерти.

Ситуацията с коронавируса: Няма хаос и паника, само регионални проблеми

Ситуацията с коронавируса: Няма хаос и паника, само регионални проблеми

Анализира се на места повишената смъртност