Уволнената преди дни директорка на Център "Фонд за лечение на деца" доктор Тинка Троева ще си търси правата в съда. Намерила съм си адвокат, заяви в студиото на Нова телевизия Троева.

Още преди дни тя е депозирала оставката си в деловодството на Министерство на здравеопазването, тъй като усещала недоверието към нея и работата й и ходела с оставката в папката. Отговор на молбата й и досега не е получила.

Паралелно с това заповедта за уволнението й само й е показана, но не е връчена, тъй като самата Троева не е подписала. Това е станало при среща със служител от човешки ресурси в Министерство на здравеопазването.

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона
Обновена

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона

Министерство на здравеопазването е изпратило сигнал и в прокуратурата

Иначе Тинка Троева обясни, че разговор с министъра на здравеопазването е имала и той е касаел случая с 5-месечното бебе, което трябва да замине за трансплантация в чужбина. Преди това била написала 4 страници обяснения по случая, изискани й от МЗ.

Тинка Троева категорично отхвърли обвиненията за еднолично управление на Фонда и системни нарушения. Тя припомни, че решенията на Център "Фонд за лечение на деца" се взимат от Обществен съвет при кворум от 9 души и най-малко с 8 гласа. По отношение на мотива за уволнение "системни нарушения" Тинка Троева попита как за 6 месеца - от 6 март, когато е встъпила в длъжност - може да се изгради "система за нарушения". Тя посочи и че още на 7 март, един ден след назначаването си, е поискала да се направи одит на работата на Център "Фонд за лечение на деца", но и до този момент не е направен нито одит, нито някаква проверка.

Уволниха директорката на Фонда за лечение на деца
Обновена

Уволниха директорката на Фонда за лечение на деца

От МЗ отказват да коментират

Троева допълни и че когато е била на разговор в министерството, се е разминала на вратата със своята наследница. Според уволнената вече директорка, още тогава е било взето решение за смяната. Тя не може да разбере защо в продължение на една седмица въпреки това е оставена на длъжността.

Тинка Троева заяви обаче, че е изключително удовлетворена от факта, че в тази една седмица е успяла да доведе случая с трансплантираното 5-месечно бебе до финал, тъй като от самата болница три пъти са отлагали датата на операцията.

Д-р Троева обжалва уволнението й като шеф на Фонда за лечение на деца

Д-р Троева обжалва уволнението й като шеф на Фонда за лечение на деца

Вече е наела адвокат...

Тя посочи, че в случая има налично изрично заявление за желание за лечение в чужбина.

По думите й за провеждане на лечението в чужбина на детето е взета експертизата на двама наши специалисти, от които единият е изказал мнението, че трансплантацията би могла да се извърши у нас, но с по-малък опит и далеч по-голям в чужбина.

"Аз ще се защитавам. Не е еднолично решение", категорична е Тинка Троева и е уверена, че спазването на правилата от нейна страна "ще се докаже там, където трябва" /бел.ред. в съда/.

Тинка Троева си задава въпроса защо министъра не я е повикал по-рано, при положение, че е съществувало отношение на недоверие.

"Не мога да отговоря на въпроса защо съм махната", заяви Тинка Троева.