Учените от БАН се намират на около 1/3 от пътя до финалната цел за изготвянето на българска ваксина срещу COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия-р Илиян Манойлов от БАН.

Той обясни, че целта е да разполагаме с изготвен прототип на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. По негови думи, за да бъде сигурно, че прототипът е безопасен, той трябва да бъде изпробван първо върху мишки.

Д-р Манойлов обясни, че въпросните животни се поръчват от специални развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да разреши подобен експеримент у нас.

Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година

Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година

Превенцията включва храни със селен, бразилски орех, морски продукти, достатъчно витамин C и витамин D

Според него активната работа с животните би трябвало да започне към април-май догодина.

Експертът изрази мнение, че заявките на Русия и САЩ за няколко готови ваксини са политически и не касаят учените. Той посочи, че въпросните ваксини може и да действат, но това, което Русия правела, не е етично. В САЩ се тестват прототипи на ваксини, които вече са създадени за други вируси, поясни д-р Манойлов.

По негови думи, че в днешно време икономиката е много свързана с науката. Според специалсита фактът, че редица държави купуват ваксини, без те дори да са произведени, означава, че парите се намесват все повече в научната работа. Това обаче не било правилно.

Резултатите от наша ваксина за COVID-19 - ясни до година и половина

Резултатите от наша ваксина за COVID-19 - ясни до година и половина

Не било възможно вече да има готови ваксини за широко приложение