В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, има такива с изтекъл срок на годност и неусвоени дози във флаконите, но те са бракувани и в следващите месеци предстои да бъдат унищожени. Това обяви пред Изпълнителната агенция по лекарствата директорът й Богдан Кирилов.

Той даде подробности как ще бъдат променени сроковете на годност на ваксините.

"По отношение на Пфайзер Европейската агенция по лекарствата разгледа документацията и препоръча да бъде променен срокът от 6 на 9 месеца още през септември - за бъдещите партиди и за вече произведените след юни 2021 г.", уточни Кирилов.

Борисов уточнява - Ваксините са безвредни, но дали са ефективни?

Борисов уточнява - Ваксините са безвредни, но дали са ефективни?

Искам да изясня какво казах по повод на ваксините на Пфайзер

По конкретните количества по отделните партиди може да каже МЗ. Прилаганите в момента ваксини са със срок на годност, определен в кратката характеристика за употреба на ваксините, за част от произведените количества обаче ще има разлика в информацията на опаковката и информацията за реалния срок на годност, тъй като не е възможно тези количества да бъдат преопаковани.

Именно затова компанията във всички европейски държави е предпоставила одобрена от европейската агенция информация, както на медицинските специалисти, така и на здравните власти, на регионалните инспекции още септември. Това вероятно е процедура, която ще бъде извършена и за останалите ваксини, съобщи Богдан Кирилов.

Петко Салчев: Не може парите на НЗОК да се разпределят на чаша уиски

Петко Салчев: Не може парите на НЗОК да се разпределят на чаша уиски

Самият той не пиел алкохол

Срокът на съхранение на Пфайзер при 2 до 8 градуса бе удължен от 5 до 31 дни - което е облекчение за системата, за ваксинационните пунктове. Миналата седмица беше променена кратката характеристика на Янсен - от 2 до 8 градуса от 3 на 4.5 месеца. Следващите месеци производителите ще дадат данни с изпитвания за стабилност, а ЕАЛ ще извърши оценка и ще се прецизира кратката характеристика на всяка ваксина, обясни подробно Богдан Кирилов.

Няма риск от недостиг на ваксини срещу коронавирус

Няма риск от недостиг на ваксини срещу коронавирус

Над 2 млн. са наличните ваксини в страната, според Богдан Кирилов

В София няма поставена ваксина на Астра зенека заради силно занижен интерес, в България най-много са сложените дози от Пфазейр - 1.7 приложени, 480 000 са на Астра зенека, около 320 000 на Модерна, над 240 000 на Янсен.

Има в момента налични количества в България за всички желаещи в следващите седмици, хората могат да се ваксинират, заключи Кирилов.

Той коментира и новите показания за поставяне на ваксината на Пфайзер, разпространени от МЗ: За лица, за които е необходимо да бъде направена консултация в кратката характеристика са описани противопоказанията - за лица под 12 г не могат да бъдат прилагани, за тези под 18 г и хора с тежки алергични реакции, за останалите групи е необходима да консултация с медицински специалист, но не можем да кажем, че те не са препоръчителни, каза още Богдан Кирилов.

Национална програма да изследва населението за наличие на Т-клетъчен имунитет, искат пациенти

Национална програма да изследва населението за наличие на Т-клетъчен имунитет, искат пациенти

Усеща се желание да се пласират ваксини с изтекъл срок, според пациентска организация