Болниците, които са подали заявление за сключване на договори, но все още не са ги подписали, ще получат авансово средствата за месец април от Здравната каса. Това обяви пред БНТ директорът на Дирекция „Болнична медицинска помощ" към НЗОК д-р Странимир Генев.

Припомняме, че вчера шефът на „Пирогов” проф. Стоян Миланов обяви, че няма да подпише договора със Столичната здравна каса. Той го определи като унизителен. Пироговци обявиха стачна готовност.

Д-р Странимир Генев обясни, че 99 % от лечебните заведения вече са сключили договорите си с касата. В София болниците без договори били най-много. Генев подчерта, че това не се дължи на проблем със Столичната здравна каса, а на техническо забавяне.

Пироговци са в стачна готовност

Пироговци са в стачна готовност

На болницата не са преведени парите, на лекарите - заплатите

По думите на д-р Странимир Генев никой не знаел какво се случва в „Пирогов”. По клаузите на договора с лечебното заведение липсвало депозирано писмено или устно възражение в РЗОК или НЗОК. В Касата не знаели и кои са обидните за „Пирогов” условия в предложения договор.

Д-р Генев припомни, че продължава да действа Националният рамков договор за 2015 г., тъй като Българският лекарски съюз (БЛС) не подписа новия. Това се отнасяло за практическото приложение на наредбите за тази година.

НЗОК  превежда утре парите на „Пирогов”, макар и без договор

НЗОК превежда утре парите на „Пирогов”, макар и без договор

Утре ще бъдат преведени парите на болницата гледа отново унизителния, според

От 31 март лечебните заведения подават заявления да кандидатстват за сключване на договора. Документите се преглеждат от директорите на районните здравни каси. При необходимост те се връщат за корекция и за 30 дни се сключва договорът със Здравната каса. Договорът трябвало да бъде сключен до края на май.

Договорният процес в София бил затруднен заради многото болници. Това се случило, въпреки че РЗОК работила и в събота, и в неделя, а понякога и до полунощ.

Поради тази причина Надзорният съвет на НЗОК вчера на свое редовно заседание е решил авансово да бъдат отпуснати финансови средства на лечебните заведения, които са подали заявление за сключване на договори, но които още не са сключени. Д-р Генев изрично подчерта, че това решение не е взето във връзка със заявената от „Пирогов” стачна готовност, тъй като настъпва периодът за плащане на заплатите на служителите.

Ставало дума за плащания за месец април, които не могат да се платят, защото няма сключен договор със Здравната каса. Авансово ще получат парите си не само болници в София, но и няколко други лечебни заведения в страната. Авансовите финансови средства ще бъдат за всяко от оказаната от всяко лечебно заведение помощ по клинични пътеки, клинични процедури, включително медицински изделия и лекарства. Размерът на финансовите средства да е 100% от стойността за утвърдената от всяка болница месечна стойност, обясни представителят на НЗОК.

След сключването на договора, ще бъде направен анализ на съответните плащания.

Д-р Станимир Генев отбеляза още, че „Пирогов” е единствената болница, която по неясни за Касата причини е решила да не сключи договора.

Надзорният съвет е провел спешна среща със столичната каса, дискутирани са проблемите и са намерени решения. Според Генев трябвало да бъде депозирано писмено предложение или възражение. Той е категоричен, че НЗОК никога не е заставала срещу интересите на договорните партньори. Акцентът обаче бил и върху решаването на проблемите на пациента.