През последната седмица има трайно постоянно увеличение на случаите на коронавирус с 500-800 на седмица, положението е тревожно. Това заяви директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев пред Нова телевизия.

"Все пак в столицата има свободни легла, РЗИ е сутрин и вечер в контакт с директорите на болниците, които всеки ден дават справка за броя на хоспитализираните и за броя на заетите интензивни легла", обясни той.

В момента 65% от интензивните легла са заети и 55% от леглата от средни и тежки случаи.

Болниците са готови да открият допълнителни легла за лечение на болни, категоричен е Пенчев.

497 новозаразени и 385 излекувани от коронавирус

497 новозаразени и 385 излекувани от коронавирус

21 починали и 1513 поставени дози ваксина

Относно това дали ще има нови мерки той заяви, че случаите на заразените се следят денонощно и в следствие на тази ситуация се вземат решения. "Има решение за определен вид мерки при достигане на кризисен лимит, от който София е далече, но има готовност за въвеждане на допълнителни мерки", обясни директорът на РЗИ. За момента няма установени прагове, при които да се затварят ресторанти, добави той.

Пенчев призова да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, като даде пример случай със заразен пътник, който се е возил в самолет от Хамбург в петък следобед, три часа той е бил в контакт със 100 пасажери и екипаж, след това са карантинирани всички, което е отнело много време и ресурси.

Ангелов: Записалите се за ваксина са 60 000 души

Ангелов: Записалите се за ваксина са 60 000 души

Kритични точки в страната в момента няма

Относно масовата ваксинация - всичко зависи от доставките на производителите. Пенчев добави, че се очакват 105 3000 ваксини на "Пфайзер", 82 500 на "Модерна", две доставки на "Астра зенека" - 76 000 на 9 -и март и 28 000 на 12-и март.

"Досега страната е получила 105 000 ваксини, раздадени 95 000, ваксинираните в София са над 85 000 лица, най-голямата социална група обхваната - възрастни над 65 г., лекари, учители. Почти на 90% е приключена ваксинацията на педагогическия персонал", даде отчет специалистът.

Има подсигурена втора игла за ваксини за "Пфайзер" и "Модерна", очаква се и "Астра зенека" да успее да достигне регламента за получаване.

Спират плановите операции в София

Спират плановите операции в София

Разрешават се само трансплантациите