Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, обикновено от животинското царство. Това заяви пред БНР проф. Радостина Александрова от Института за експериментална морфология, патология и антропология при БАН.

Тя обаче поясни, че те не се разпространяват или не са патогенни за хората.

До пандемията се стигнало, тъй като последният коронавирус е нов, лесно се предава от човек на човек и предизвиква сериозно заболяване.

По нейни думи коронавирусът е по-малко изменчив спрямо грипния или ХИВ, но все пак мутира. Това става, докато са в инфектирания организъм и се размножават. По тази причина целта е да бъде ограничено разпространението му.

МЗ вади данни и за болните и починали ваксинирани у нас

МЗ вади данни и за болните и починали ваксинирани у нас

Над 8% от хоспитализираните с COVID-19 за деня са имунизирани

Проф. Александрова подчерта, че ваксините са част от решението, но не цялото. Тя предупреди, че и след имунизация трябва да спазваме останалите препоръчителни мерки.

Не знаем как ще продължи еволюцията на вируса, но никак няма да е добре да се появи нов щам, който да преодолява имунния отговор, изтъкна Александрова.

Тя бе категорична, че не може вечно да се крием от вируса. "Има страни, като Дания, в които ваксинационното покритие е голямо и там коронавирусът вече не се смята за непреодолим проблем. Въпреки това, ако се наложи и там ще бъдат върнати маските и другите мерки", отбеляза експертът.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

По нейни думи новата вълна с делта варианта на COVID-19 ще засегне най-вече хората, които нямат изградена защита - не са преболедували, не са се ваксинирали или имунитетът им е избледнял. Децата също са засегнати.

Проф. Александрова обаче цитира изследване в САЩ, според което процентът на тежките случаи при деца не се е променил от август 2020 г. досега. Въпреки това при по-голям брой заразени и децата са повече.

Тя опроверга опроверга митовете, че ваксините предизвикват стерилитет и рак.