Загрижен съм повече заради т.нар. южноафрикански щам, защото за него излязоха три независими научни проучвания, които установиха, че този вариант се измъква от защитата на ваксините. Резултатите са обезпокоителни.

Това заяви пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на звено за борба с коронавируса в министерството на здравеопазването в САЩ.

Според него не е критичен проблемът с производствените мощности на фирмите производител на ваксините, а с логистиката и организацията.

"Не са много ваксините, които отговарят на стандартите. Сред тях е и ваксината на "Астра Зенека", дозировката на която беше установена на емпиричен принцип, а не на научен, което е смущаващо. Към настоящия момент трябва да се фокусираме върху ваксините от категорията на матричната РНК", подчерта специалистът.

По думите му недоверие към ваксините има навсякъде, което се дължи на мощна дезинформационна кампания.

Хичев е на мнение, че не мерките, а разпространението на вируса е причина за проблемите на секторите от икономиката.

"Мерките са просто резултат от вирусното разпространение, докато то е неконтролируемо, те ще се налагат. Дори и след като се ваксинира даден индивид, това не означава, че не може да бъде инфектиран и да разпространи вируса. Вирусните ваксини, които циркулират, са от групата на ваксините, които осигуряват системен имунитет, защитават самия индивид от разболяване, но не гарантират, че вирусът не може да проникне в лигавицата на горните дихателни пътища и да се прехвърли от него на друг индивид, който няма имунитет. За предпазване на горните дихателни пътища трябва ваксина тип спрей", смята лекарят.

Хичев поясни, че най-добри за предпазване са хирургичните маски, които са лесно достъпни за всички. И посъветва здравните власти у нас да изчакат поне месец с релаксацията.