230 000 българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Всяка година противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

През тази година желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при личния си лекар след средата на октомври.

След началото на идния месец в аптеките ще бъдат осигурени още около 160 000 ваксини срещу сезонния грип.

От МЗ посочват, че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица на и над 65 г. възраст. За времето на действие на Програмата е предвидено повишаване на имунизационния обхват в целевата група от 10% до 25%. Преди приемането на Програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население е средно 2,4%, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.

Moderna работи по ваксина 2 в 1 - срещу COVID-19 и грип

Moderna работи по ваксина 2 в 1 - срещу COVID-19 и грип

Препаратът ще бъде еднодозов

От ведомството посочват, че засега не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 - дали налагането на строги мерки ще ограничи разпространението на грипния вирус, или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на коронавируса. Освен това поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

От МЗ са категорични, че ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и други.

Имунолог: Грипна и коронавирусната ваксина могат да се сложат едновременно

Имунолог: Грипна и коронавирусната ваксина могат да се сложат едновременно

Малко е тъжно, че хората не искат да чуват мнението на експертите

Симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекаран коронавирус би се отразило сериозно на възрастните хора, на тези с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове, предупреждават от МЗ.

Те посочват, че ваксината срещу COVID-19 трябва се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, подчертават от ведомството.