Много актуален и много тревожен е въпросът с психичното здраве на нацията. Това изтъкна на пресконференция здравният министър проф. Николай Петров.

Той представи приоритетите в сектора. Една от мерките в тази област е създаването на единен регистър на пациентите с психични заболявания в страната. Достъпът до този регистър трябва да е в услуга не само на здравното министерство, но и на всички служби, защото има случаи, в които такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели.

Друг важен проблем, който проф. Петров открои е начинът на лекуване на тези заболявания, какви са указанията за провежданото лечение, как е било прекратено то, дали пациентът ще излезе изобщо от клопката на дадено заболяване и не на последно място каква е неговата трудоспособност.

НЗОК сключва договор с болницата с по-добра услуга

НЗОК сключва договор с болницата с по-добра услуга

Ако болницата си изпълнява обема на дейност, дали ще фалира или не, е въпрос на мениджмънт

"Тръгваме с регистъра, първо за да видим къде сме", посочи проф. Петров. По думите му най-важното в този регистър е той да каже къде са тези хора в момента.

Предвиждат се и мерки за лечение на наркозависимите в страната. Здравното министерство се ангажира с разработване на програми за интегрирани услуги и ранна терапия при, подрастващи, употребяващи наркотици, както и програми за тяхната социална реинтеграция.

Не на последно място са и грижите за употребяващите наркотици в местата за лишаване от свобода. Освен това здравно министерство се ангажира с изготвянето на програми за намаляване на търсенето от наркотици посредством обучение и развитие на контрола на търсенето на наркотични вещества за медицински цели.

Министър Петров коментира, че за предотвратяването употребата на наркотици някои общински центрове работели много добре, други не, затова ще се насърчава обмена между тях.

Проф. Петров открои развитието на Национална аптечна карта, на база на която да се определят потребностите на населението. Така за откриването на аптека в отдалечени места се предвиждат стимули. Такива ще има и за тези, които работят денонощно.

Друг приоритет е развитието на електронно здравеопазване посредством интегрирана информационна система, която да свързва в реално време МЗ, НЗОК, НОИ, НАП и доставчиците на медицински и здравни услуги. Внедряването на електронна здравна карта, въвеждане на електронно досие и електронна рецепта.

"Електронното здравеопазване е изключителен приоритет. За две години трябва да сме реализирали електронно здравеопазване", посочи проф. Петров.

Относно денталната помощ се предвижда целево финансиране на програми за деца, ученици и възрастни за така нареченото зъбно протезирине. Предвижда се и подобряване и равен достъп на уязвимите групи до здравеопазване.

Устойчиво развитие на човешките ресурси в сферата на здравеопазването по пътя на подобряване на специализацията на лекарите, периодично провеждане на срещи и уточняване на тяхното ниво на информираност.

"Паралелно с Лекарския съюз ще работим за подобряване на системата за акредитация. В този смисъл се очаква и повишаване на капацитета на извънболничната помощ, стартиране на комбинирани социално-здравни грижи най-вече за уязвимите групи. Предвижда се увеличава на разходите за профилактика и диспансеризация в извънболничната медицинска помощ", каза още здравният министър.