Тази сряда Министерството на здравеопазването е възстановило действието на програми за общественото здраве, които бяха спрени през последните две години.

Сред тях са Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България и Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. Програмите стартираха отново и в дейностите им активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи, стана ясно от прессъобщение на МЗ.

29 специализирани лечебни заведения в цялата страна организираха безплатни прегледи за туберколоза по случай Световния ден за борба с болестта. За миналата година над 26 000 души от уязвими групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза.

След година спира финансирането ни за борба със СПИН

След година спира финансирането ни за борба със СПИН

Има опасения, че държавата няма да поеме отговорната си роля

Тази година Световният ден се провежда под мотото "Обединени да спрем туберкулозата". По случай кампанията Министерството на здравеопазването обяви нивото на заболяемост у нас и мерките за намаляването ѝ.

Благодарение на професионализма и опита в лечението на туберкулоза у нас заболяемостта сред населението е под средното за Европейския регион. Тенденцията за намаляване на заболяемостта от туберкулоза в България продължава за осма поредна година. През 2006 г. от болестта са били засегнати 39,1 човека на 100 000 души, а през 2016 г - 21,3 човека на 100 000 души население.

И въпреки тенденцията за намаляване на заболяемостта, все още има региони в България, в които тя е над средната за страната. Това са Видин - 38,4; Габрово - 36,8; Враца - 36,6; София област - 31,2; Перник - 28,7; Сливен - 26,7; Бургас - 25,4; Ямбол - 23,4; Монтана - 23,3 (брой заболели на 100 000 души население), съобщават от МЗ.

Според д-р Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, у нас има над 6500 лишени от свобода хора, които се борят с болестта. Над 5000 са болните, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти или деца на улицата. Най-голяма е бройКата на лица от ромската общност, които са болни от туберколоза - над 14 000.

Според Националния регистър по туберкулоза процентът на успешно излекуваните пациенти се увеличава от 80% през 2007 г. до 85% при пациенти, започнали лечение през 2014 г. Заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов подчерта, че става въпрос за излекувани, вече здрави пациенти.

Според статистиката за миналата година у нас са регистрирани 164 случая на деца, болни от туберколоза, като се запазва тенденцията болните мъже да са над два пъти повече от жените.

Обезпокояващо е, че 74% от регистрираните пациенти са с туберкулоза на белия дроб, като над 66% от тях отделят туберкулозни бацили и крият риск за околните контактни лица.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

Средства за противотуберкулозни лекарства, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории и субсидии за лечебните заведения за лечение на туберкулоза се осигуряват изцяло от бюджета на МЗ.