Има спад на случаите на заразени с коронавирус и няма забавен ръст от поведението на хората, които са много по-стриктни в спазването на мерките. Това заяви в математикът Лъчезар Томов в сутрешния блок на БиТиВи.

Рисково е поведението на хората, изтъкна Томов, според когото обществото отива на лекар едва тогава, когато вече е късно. Вирусът мутира достатъчно много и не можем да се отпускаме, предупреди той и допълни, че ако следващото правителство задължи със закон да се ваксинираме навсякъде, където ходим, ще има по-голям ефект.

Посрещаме още  274 хиляди дози от ваксината на Pfizer срещу коронавирус

Посрещаме още 274 хиляди дози от ваксината на Pfizer срещу коронавирус

Продължава работата на зелените коридори за ваксиниране

"Най-голямо значение е контролът на внесените случаи - 10-14 дни карантина и излизане след два негативни ПСР теста. Трябва много да се внимава, а ние имаме много либерална политика", подчерта Томов.

По думите му 10 заразени заразяват по-малко от 10 други. Епидемията спада, а главната причина не е, защото се управлява много добре епидемията, а защото имаме много преболедували, посочи Томов. При нас може да се спре британския вариант на коронавируса без тежки затваряния, като не трябва да се позволяват големи събрания на повече от 8 души, посъветва математикът.

Според него две седмици след Великден трябва да бъде ясно какъв ще бъде ефектът на новорегистрираните случаи. Той се надява да не са влезли у нас нови варианти на инфекцията. Лъчезар Томов настоя да се направи една представителна извадка за цялото население, без да се изключва нито една общност за това колко хора са преболедували вируса.

Според него, ако се говори за истински колективен имунитет, може да бъде възможно да се постигне, ако 5 милиона души се ваксинират. Колективен имунитет, траен за този вирус, не може да се постигне без ваксина и без временна защита, категоричен бе математикът.