Увеличава се броят на хората, които на ранна възраст, заболяват от множествена склероза (МС). Това каза основателят на Движение "Мога сам" Биляна Савова по повод Световния ден на това заболяване. В центъра на София се проведе празник за хората, съпричастни с проблема, предаде БНР.

Все по-често диагноза множествена склероза получават 15-16-годишни младежи, каза Биляна. "Спират да ходят на училище част от тях, загубват всякакъв интерес към живота и стават едни болни хора, седящи си вкъщи и получаващи едни мизерни пари".

Движение "Мога сам“, името на което е игра с първите букви на страшната диагноза, цели да информира хората, че има начин да бъдат независими и да живеят нормално. Освен медицината са важни 3 неща: "Това са храната, сънят и движението. Това искаме днес всички да го разберат и да го усетят, да усетят радостта, която е движеща сила на всичко, дори и на хората, на които им е трудно да се движат. Ако не са загубили радостта от живота, те са добре".

Организираният специален пикник от движение "Мога сам“ бе в градинката пред паметника на Съветската армия. "Това място може да се превърне в паметник на много специалната армия, армията на емпатията и съпричастността", надяват се засегнатите от диагнозата.