В Пловдивско има нов случай на ухапан от змия. Пострадалият е овчар от село Буково, съобщава Нова телевизия.

Пепелянка захапала 48-годишния Салим, докато пасял животните. Мъжът е спасен от лекарите в Токсикологията. На мястото на ухапването имало интоксикация от отровата на влечугото. В болницата на овчаря бил поставен противозмийски серум.

Припомняме, че преди дни дете е било ухапано от змия в центъра на Пловдив. Край детска градина от „Гражданска защита” вчера са уловили голям смок.

7-годишното момиченце вече е изписано от болницата, но все още е в шок.

Змия ухапала момиченце в Пловдив

Змия ухапала момиченце в Пловдив

Детето не е с интоксикация

Директорът на Природонаучния музей в града под тепетата главен асистент Огнян Тодоров смята, че змията, която е ухапала детето, е била подложена под голям стрес. Обикновено защитната реакция за характерната за региона покрай река Марица водна змия била да пусне силна миризма.

Тодоров посочи, че змията не е избягала от музея.

Опасността от ухапване от змия се увеличава с приближаване на лятото и повечето разходки сред природата. У нас има 16 вида змии, които се срещат и в градски среди. Отровни и опасни за човека са два от тях.

Специалистите съветват при ухапване от змия да не са изпадаме в паника. Много е важно лекарите да получат описание на влечугото. По този начин те ще могат да се ориентират дали змията е отровна. Ако пациентът е ухапан от усойница, мястото на ухапването се подува.

Противозмийски серум се поставя само по преценка на лекаря.

У нас тази година няма смъртен случай след ухапване от змия.