Явно противоепидемичните мерки действат и срещу грипа. Това заяви пред БиТиВи проф. Нели Корсум, завеждащ националната референтна лаборатория. В лабораторията изследват и за коронавирус и за грипни вируси.

Миналата седмица имаше изследване и при 8 проби на пациенти, върнали се от Великобритания бяха доказани мутации за британския генетичен вариант. Той бе доказан в 60 други държави по света, включително и 23 европейски. Този щам е по-заразен от представителите на други генетични варианти. Миналата седмица бе обявено, че е по-смъртоносен.

121 нови случая на COVID-19 - 10% от направените тестове

121 нови случая на COVID-19 - 10% от направените тестове

180 са излекуваните от коронавирус

Някои експерти във Великобритания смятат, че това е не заради вируса, а заради натоварването в болниците и невъзможността на пациентите да се оказват толкова качествени грижи.

Официалните здравни власти очакват този щам до края на март да стане доминиращ и в тяхната страна. Рискът от разпространение на този вариант е по-висок. Вероятно този щам е причина за по-висока заразност, но той не е свързан с повече усложнения, уточни проф. Нели Корсум.

Дори да сме минали на първия вариант на вируса може да се заразим от южноафриканския и бразилския щам. Инфекции са възможни и при ваксинирани пациенти.

Минало е малко време, за да се прецени колко дълъг имунитет създават ваксините, каза проф. Корсум.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%