Реформата в здравната ни система не може да търпи повече отлагане и случаят с "Пирогов" е знак за това, особено на предстояща, според повечето експерти, Covid вълна. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Припомняме, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева. Медиците в най-голямата ни спешна болница в страната започнаха ежедневни протести. Самият проф. Балтов постъпи в болницата с хипертонична криза и все още е на лечение при колегите си.

Междувременно в публичното пространсто има противоречиви показания източвана ли е касата, начина на финансиране на клиничните пътеки, както и случая със самия д-р Кацаров, който твърди, че бил сред фалшиво хоспитализираните, докато неговите колеги обясняват, че са използвали тази възможност, за да не плаща скъпи изследвания за постковид наблюдение.

"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

Според Кацаров е проблем, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран. По думите му регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения. Това още повече прекъсва губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов".

Според Кацаров промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип - да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.

Само 20% от българите лекуват зъби по Здравна каса

Само 20% от българите лекуват зъби по Здравна каса

Възползват се най-често възрастните хора между 65 и 69 г.

"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера", каза Кацаров.

Служебният здравен министър поиска незабавно да започнат преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Той подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите.

"Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си".

Служебният здравен министър оцени ситуацията с коронавируса като спокойна. Според него рискът от следваща вълна не е малък.

57 нови случая на коронавирус, поставени са 1998 ваксини

57 нови случая на коронавирус, поставени са 1998 ваксини

Към 26 юли активните случаи са 7341...

"Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система", заяви служебният министър на здравеопазването.

Сериозната здравна реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент.

"Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от Covid-19".

Министър Кацаров е убеден, че ваксинацията за Covid трябва да остане доброволна.

"Рискът да починеш от Covid-19 е може би хилядократно по-голям от риска да починеш от ваксинация. Аргументите в полза на ваксинацията са безспорни", допълни той.