Един от основните проблеми пред пациентите, дали положителна проба за коронавирус е, че няма отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да се направят допълнителните изследвания. Пациентите, които са в лека клинична симптоматика, но искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, няма как да го направят без да се смесят с останалите пациенти.

Това каза пред БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".

"Така хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им", каза д-р Колева. По думите на лекарката от частната болница по четири-пет хиляди пациенти се тестват месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни.

Директорът на столичната РЗИ хвърли оставка

Директорът на столичната РЗИ хвърли оставка

След разговор със здравния министър

Медикът поясни, че последните седмици идват все повече хора, които са със симптоми за коронавирус или са контактни на хора с коронавируса.

За да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми.

Основно две групи хора се тестват за коронавирус - самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ, каза д-р Колева.

Според нея бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта, имало нови бързи тестове, които са подобни на PCR тестовете с назофарингиален секрет.

Той може да се вземе и в домашни условия, и при личния лекар и резултатът излиза за 20 минути.

Борисов е с коронавирус
Обновена

Борисов е с коронавирус

Той разкри, че е с общо неразположение, но по преценка на лекарите остава на домашно лечение

На пазара вече има и комбинирани тестове, които с вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус, или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б, обясни д-р Колева.

На регулация и за бързо известие към РЗИ, а оттам по веригата до Националната информационна система, подлежат само положителните PCR тестове. В Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени и на национално ниво се събират данни от положителните тестове, но в статистиката влизат само положителните PCR тестове.

Според медика, не може един пациент да бъде преброен два пъти от единната система като положителен, ако се е тествал в няколко лаборатории, защото системата веднага го засича по ЕГН. Той се рапортува с първата дата от първия му положителен резултат.

"Не е голяма бройката на фалшиво положителните тестове, по-голям е броят и рискът от фалшиво отрицателните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба. Тогава един отрицателен резултат не изключва вие да сте заразен. Ако вие сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус", поясни д-р Колева.