Електронният сертификат за ваксинираните вече е факт. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той може да се получи с електронен подпис, а такъв имат 200 000 български граждани. Тези, които нямат, но искат сертификат, могат да го получат чрез личния си лекар, който ще им го разпечата.

Всеки, който получи и двете дози ваксина, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран. Електронният сертификат съдържа всички елементи на сигурността. Той, по думите на Ангелов, ще отговаря на всички европейски стандарти.

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват

Здравният министър се надява националната здравна система да бъде надградена и довършена до край. Постепенно и с течение на времето тази система ще бъде попълвана с данни. Целта е да се облекчат гражданите, които ходят с едни папки от кабинет на кабинет, обясни здравния министър.

По-късно с включване за обяснение зам.-министър Жени Начева обясни, че достъпът се осъществява с електронен подпис и всеки гражданин, който иска да има достъп до своето електронно досие, ще трябва да си закупи такъв.

Успяваме да се справим добре с контрола върху епидемията, подчерта той. Без електронен подпис няма как да имаме достъп до досието си от съображения за сигурност. Ще може да се прави проверка кой кога е влизал в досието, ако пациентът има опасения.

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Ваксините ще помогнат: Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност

Не искам да затварям бизнеси, поясни той за предстоящата среща с икономическия министър. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник, каза Ангелов и призова да се опираме на разума. Не бързаме за никъде, допълни министърът по повод исканията за разхлабване на мерките и по-точно отваряне на заведенията.

Нека не разваляме това, което постигнахме с много усилия, призова още министър и подчерта, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Всички помним черната статистика от ноември месец за разпространението и жертвите на коронавируса.

До четвъртък ще има срещи с всички заинтересовани страни за едно евентуално разхлабване на мерките, но с думите си Ангелов не даде основание да се смята, че ще подкрепи едно отваряне на заведенията.

Той обаче и посочи, че не здравните власти затварят бизнеси и ресторантьорите не са на мушка или нарочени. Ние не сме от двете страни на барикадата, посочи Костадин Ангелов.

Той не одобрява заиграването със страховете на хората от страна на политици. Не можем да загубим човешкия си облик, смята здравният министър.

ЕС има цел: Договор за ваксинационни сертификати до края на месеца, после и по света

ЕС има цел: Договор за ваксинационни сертификати до края на месеца, после и по света

Иска и 70% ваксиниране на възрастните в блока до лятото