Обикновена или диетична сода? Или пък кола? Ако това е честа дилема при нас, вероятно сме се замисляли и над въпроса дали захарта или подсладителите са по-голямото зло. Ето и малко яснота по темата.

Изкуствените подсладители са заместители на естествената захар в диетичните напитки. И докато всички се опитват да ни ги пробутат за по-здравословния вариант, добре е да знаем какво всъщност се случва с тялото ни, ако консумираме само сода, кола и каквото още там намерим на пазара, в които количеството захар е 0%.

Снимка 374443

Източник: iStock

Кога пием съответната газирана напитка, независимо дали е диетична или не, мозъкът ни получава сигнал, че консумираме нещо сладко. Но не получава информация дали в него има захар или подсладители.

След чаша кола със захар, мозъкът изпраща импулс до панкреаса. Той произвежда инсулин, благодарение на който захарта се трансформира в енергия за клетките. 

А когато подмамим организма и вместо захар му сервираме подсладители, калориите не съдържат достатъчно енергия и няма какво да се произведе от тях. Фалшивите калории не оправдават очакванията на мозъка и той отговаря с повишен апетит, раздразнителност и други.

Снимка 374466

Източник: iStock

Ако консумацията на диетични напитки се превърне в обичайно повтарящо се действие, последиците за тялото не са никак приятни. Според учени, цитирани от Business Insider, се стига до развитието на т.нар. метаболитен синдром.

Той е свързан с повишаване на кръвното налягане, кръвната захар и килограмите. Така се увеличава рискът от диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Проучвания за ползите и вредите от диетичните напитки се правят още през 70-те и 80-те, когато те започват да навлизат на пазара. И още тогава е установено, че увеличават и риска от деменция, а надебеляването е осезаемо дори в кратките периоди на изследванията.

Как захарта ни състарява

Как захарта ни състарява

Още една вреда от нея

Затова, ако се чудим дали да си вземем обикновена или диетична кола, най-добре да си сипем една вода. Нула калории и утоляване на жаждата по начин, който друга напитка не може да си осигури.