Звучи толкова просто, че е трудно да се повярва, но всъщност ходенето е едно от най-добрите упражнения, които можем да правим. Не става въпрос за разходка, по време на която се забавляваме и разсейваме. Говорим за 30-минутно целенасочено непрекъснато ходене с постепенно увеличаване на темпото. Ако го правим по този начин, ще започнем да забелязваме ползи.

Укрепва сърцето

Дори ако водим заседнал начин на живот, в момента, в който започнем да ходим, сърцето ни се подмладява и става по-силно и по-устойчиво. Освен това допринасяме за леко увеличаване на размера на нашите кухини, като по този начин се повишава и количеството кръв, което помпаме и се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания.

Ходенето е отличен начин да контролираме кръвното налягане, да намалим лошия холестерол (LDL), да увеличим добрия (HDL) и да укрепим кръвоносната система.

Снимка 376771

Източник: iStock

Намалява и балансира теглото

За да отслабнем е необходимо да ходим ежедневно и не по-малко от 20 минути, защото след 20-тата минута започваме да горим калории. Важно е да знаем, че за да отслабнем, ходенето не може и не трябва да бъде бавно.

Само чрез постепенно увеличаване на скоростта, но така че да се чувстваме комфортно, можем да постигнем резултати. Важно е и винаги, въпреки увеличаването на темпото на стъпките, да поддържаме правилна позиция на тялото.

Помага за предотвратяване на остеопороза

Вървенето е ефективен начин за укрепване на костите и стимулиране на повишената костна плътност. Ето защо е изключително препоръчителна активност за предотвратяване на остеопорозата, освен че спомага за подобряване на физическото състояние след появата й.

Жените са изложени на по-голям риск от остеопороза, така че ходенето е едно от най-добрите неща, които можем да направим. То спомага и за поддържането на добро здраве на нашите стави, като се избягват проблеми, като артрит например.

Снимка 377926

Източник: iStock

Увеличаваме енергийните нива

Чрез вървене активираме цялото тяло, увеличавайки и подобрявайки кръвообращението, като се оптимизира и доставката на кислород към всяка клетка. Това ни помага да останем по-активни, избягвайки различните енергийни спадове.

Предотвратява деменция

Нещо толкова просто, колкото ходенето, значително подобрява функционирането на нашия мозък, според проучване, проведено в Университета на Колумбия в Канада и публикувано от The British Journal of Sports. Вървенето не само предотвратява деменцията, но и съдейства за по-добра мозъчна функция при хора, които вече страдат от болестта, като същевременно укрепва и техните мисловни умения.

Как ходенето помага на креативността

Как ходенето пеш ни прави по-креативни

Повече движение за по-добри идеи