Засякоха първи случай на индийски вариант на коронавируса у нас, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Пробата е била взета от мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен.

От НЦЗПБ поясняват, че пациентът е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина.

Трябват две дози ваксина за силна защита срещу индийския коронавирус вариант

Трябват две дози ваксина за силна защита срещу индийския коронавирус вариант

Две дози осигуряват 81% защита срещу индийския вариант и 87% срещу британския вариант

Заразеният е бил изследван в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Той е бил диагностициран с COVID-19, но не е боил хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

Въпреки че пробата е секвенирана през май, анализът не е показал наличие на индийския вариант. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през този месец обаче е установено наличие на показателите за т.нар. вариант "делта".

По данни на НЦЗПБ през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на "делта" вариант.

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Младите са с по-леки симптоми, но могат да заразят повече хора

По-късно от МЗ съобщиха, че здравният министър Стойчо Кацаров е поискал да получи лично цялата информация за оповестения случай на пациент с делта вариант. Информацията трябва да му бъде предоставена от НЦЗПБ.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.