"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната детска болница "Мама и аз". Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск". Tова заяви служебният здравен министър Галя Кондева в предаването "Защо господин министър?" по bTV.

Тя обясни, че въпросът с разрешаване на една болница са регламентирано разписани в закона.

По думите ѝ толкова много приказки са изприказвани за националната детска болница, а нищо не е направено. Въпросът дали е нужна болницата, или не, съществуват правила и нормативи да се направят комплексни оценки за изграждането на болницата. Правени са много анализи и досега общо взето всички проектни предложения на различни инвеститори са приемани за това - леглата може да са много, но когато има нужда някой да бъде приет някъде в някоя болница, в Министерството на здравеопазването постъпват сигнали, че в определена болница няма легла, коментира здравният министър.

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Компанията "Търговска лига" иска да изгради лечебно заведение с 550 легла

Тя посочи, че обществената реакция за частната болница е била силна и е създала предпоставки за размисъл защо е необходимо да се изгради частна болница. Галя Кондева не знае дали е загубила доверието на служебния премиер с отказа да издаде разрешително за частната болница. Тя обаче е разочарована, че няма детска болница и има липса на доверие. Не се притеснява и от проверката на ДАНС.

"Аз съм в състояние да отстоявам интересите, защото като лекар и администратор съм отстоявала диалога. Сега имаме възможност да анализираме сегашната ситуация в по-дългосрочен план да се изведат ползите за болницата", каза още министър Кондева. Към момента има 1996 педиатъра в цялата страна.

Запитана защо медицинските сестри бягат от България, Кондева посочи, че професията е непривлекателнa за младите хора и това, което Министерството на здравеопазването може да направи, е чрез проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването. Обсъжда се и с образователния министър програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира и да стане възможно по-кратко нейното изпълнение.

Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се днес той да подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата

На въпрос защо е оставен д-р Валентин Димитров като директор начело на "Пирогов", Галя Кондева заяви, че е отменила заповедта за отстраняването на директора на болничното заведение, тъй като мандатът му изтича съвсем скоро. Конкурсите и изискванията са ясни, но здравният министър не знае дали д-р Димитров ще се кандидатира или не. Към момента болница "Пирогов" няма просрочени задължения, уточни още Кондева.

Галя Кондева коментира и темата за медицинските хеликоптери и кога ще заработят. 6 медицински екипа ще бъдат обучени. Нощем също ще могат да се използват хеликоптерите. Черната кутия все още не е сертифицирана, а е в процес на тестови проекти от страна на производителя на хеликоптера. Това обаче не би попречило на ползването на медицинските хеликоптери да летят. Всички дефекти на хеликоптерите също са отстранени.

Служебният кабинет е гласувал без особено мнение за частната болница "Мама и аз"

Служебният кабинет е гласувал без особено мнение за частната болница "Мама и аз"

Това личи от стенограмата