От Здравното министерство одобриха препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагане на бустерна доза от адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19.

Показани за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Поставянето на бустерна доза е силно препоръчително за:

Имунокомпрометирани;

Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

Пациенти на хронична диализа;

Пациенти с онкохематологични заболявания;

Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

Възрастни хора на и над 65 г.;

Ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

С наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти се разширява възможността за по-широка защита на гражданите срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са възможни нови COVID вълни.

В тази връзка Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката и Министерството на здравеопазването препоръчват бустерна доза от адаптираните ваксини да си поставят гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Към момента в страната са доставени количества от трите адаптирани ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е създадена организация от 3 октомври адаптираната ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата "Плюс мен" - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Снимка 588980

Източник: МЗ