Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене, съобщава БНР, позовавайки се на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Припомняме, по-рано този месец частната компания получи разрешение от служебното правителство да построи болница с името "Мама и аз" в столицата. Впоследствие обаче решението беше отменено.

Преди три години инвеститорът подава заявление, че желае да разкрие нови медицински дейности на нов адрес - в село Казичене, които да се водят към съществуващата болница "Сърце и мозък" в Плевен.

Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се днес той да подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата

Новото лечебно заведение ще има над 500 легла и 26 медицински специалности, сред които педиатрия, неонатология и гинекология. Срокът за оборудване на болницата и за подбор на персонал е три години, а стойността на проекта възлиза на 45 милиона лева.

Процедурата е завършена през лятото на 2022 г. Тогавашният здравен министър Асена Сербезова обаче отказва разрешението с мотива, че наличните възможности за лечение превишават потребностите на населението от медицинска помощ в областта.

След съдебно обжалване в края на миналата година Върховният административен съд отменя дадения отказ и връща процедурата отначало.

Към момента агенция "Медицински надзор" събира информация, за да оцени дали има нужда от нова многопрофилна болница на територията на Столичната община. През март е изпратено запитване до НЗОК за възможностите лечебното заведение да работи с обществени пари. Здравната каса все още не е готова с отговора.

БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

Регионалната колегия на лекарския съюз е дала положително становище за детската частна болница