Да водим здравословен начин на живот, да се грижим за себе си, да провеждаме профилактика - затова призоват в национална информационна кампания "Използвай сърцето си" по повод Световния ден на сърцето - на 29 септември.

Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) организира Национална информационна кампания "Използвай сърцето си" за Световния ден на сърцето в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Световният ден на сърцето се отбелязва повече от две десетилетия с цел да се повиши осведомеността и да се мобилизират общи международни действия срещу сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които са водещата причина за смърт на планетата.

Това е глобална инициатива, в рамките на която отделни хора, правителства и цялата кардиологична общност се обединяват, за да реализират дейности, чрез които да се повиши обществената информираност и да се застъпят за достъпа на всеки човек до превенция, откриване и лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България.

"Използвай сърцето си" е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи за подобряване здравето на всички членове на обществото. През тази година кампанията фокусира вниманието върху грижата за сърцето, познаването на рисковите фактори, контролът на сърдечно-съдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот - намаляване на нездравословните храни и увеличаване на движението.

Едновременно с това глобалният призив: "Използвай сърце за всяко сърце" акцентира не само върху грижата за собственото здраве, но и върху превенцията в световен мащаб чрез внимание към промените в климата и ограничаване замърсяването на въздуха, като фактор, който влияе върху здравето, а също и към осигуряване на достъп до здравеопазване за всеки човек.

На 29 септември България отново ще се присъедини към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания: Национален дворец на културата (НДК) в 20:00 часа и "Фонтан на Пеликаните" пред община Пловдив в 20:00 часа.

На същия ден ще бъдат проведени открити събития с организирани спортни активности, информационна кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и визуализация на "Живото сърце", съвместно с доброволците от Асоциация на студентите по медицина в България, Общините и партньори.

Те ще се състоят в София, НДК от 18:30 ч., в Пловдив - пред Общината от 18:30 ч., в Бургас - на входа на Морска градина от 18:30 ч., във Варна от 9:30 ч. на входа на Морската градина. На плажа на Албена студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на "Живото сърце", образувано от хора.