Днес отбелязваме празника Бабинден. По стар български обичай се извършва обредно изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите, защото млади мъже се преобличат като "волове", слагат кожени маски и рога и избутват колата, с която отвеждат бабата. Вечерта на селския мегдан всички танцуват хоро, с което празничният ден завършва.

Това са обичаите преди векове. В наши дни на този ден изразяваме благодарност към лекарите, които са изродили децата. 21 януари освен като Бабинден е известен и като ден на Родилната помощ. Официално празникът се отбелязва от 1951 година.

В деня на българската родилна помощ в Майчин дом представиха ритуала "Миене на ръце". Този обичай се прави традиционно на Бабинден. Главната акушерка измива ръцете си със сапун, нарича за здрави бебета и здрави, доволни родилки и от менче с вода и цветя полива ръцете си. След това се избърсва в чиста хавлиена кърпа.

Нина Бълова и зам. -директорът д-р Веселин Дяволов са сред наградените, чиито ръце бяха потопени в дървен съд със златен прашец. Отпечатъка от своите ръце те положиха върху бели платна. Тази награда е ритуал на болницата, известен като "Златни ръце".

Българската жена и новородените могат да разчитат на екипа, заяви директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов и добави, че болницата завършва на печалба, без просрочени задължения към доставчици.

Зам.-председателят на 44-то Народното събрание д-р Нигяр Джафер поздрави акушер-гинеколозите и изтъкна, че "Майчин дом" е емблема, символ, структура, която създава и усъвършенства качеството в акушерството в страната. Тя пожела на акушерите "здраве и вдъхновяващи делници, защото те са основата на нашите празници".