През 1992 г. 1700 учени подписаха "Предупреждение към човечеството от световните учени", в което посочват кои са най-големите заплахи за човечеството. Сега, 25 години по-късно, 15 000 учени отправиха аналогично, но актуализирано предупреждение.

Те засягат проблеми като обезлесяването, климатичните промени, увеличаването на световната популация, изчезването на биологични видове, загубата на чиста питейна вода, и посочват, че не се справяме никак добре с разрешаването на тези проблеми.

Единственият показател, който се е подобрил, е стабилизирането на озоновия слой, а всички останали са се влошили значително. Новото предупреждение се базира на старото и отчита "прогреса", който за съжаление се оказва с отрицателен знак.

Равносметката

През тези 25 години населението на планетата се е увеличило с 35%, мъртвите зони в океана са заемат със 75% по-голяма площ, изсечени са стотици милиони акри гора, а количеството на достъпната питейната вода на човек е спаднало с 26%.

Надежда ни дава само фактът, че обединени в действията си, ние сме успели да се справим с озоновата дупка. Ако упражним ефективен натиск върху правителствата и индустрията, бихме могли да решим и останалите проблеми. Но е необходимо осъзнаване на всички нива на обществото.