На подсъзнателно ниво често може да влияем доста успешно на околните. Но в ежедневното общуване не винаги може да постигнем желания ефект само с думи. Независимо дали става въпрос за емоционален разговор с партньора или дискусия с колегите, добре е да сме наясно с няколко тактики.

Кажи си всичко

Често когато отправим питане към някого, не получаваме достатъчно задоволителен и изчерпателен отговор. Особено когато темата не е приятна на събеседника.

В подобен случай се втренчваме право в очите на отговарящия и запазваме мълчание за няколко секунди. Така той ще се почувства неудобно и ще продължи да се обяснява.

Джобен помощник

Стресът винаги е лош съветник. В напрегнати ситуации не можем да мислим трезво. За да не попадаме в капана на собствените си притеснения, е добре винаги да имаме под ръка дъвки. При дъвчене се изпраща фалшив сигнал до мозъка, че се храним. А това моментално води до усещането, че сме в безопасност.

Който се смее последен

Когато сме в нова компания, винаги има момент на притеснение дали другите ни харесват, или не. Смехът несъмнено сближава хората. Когато някой пусне шега и всички се засмеят, проследете кой търси с очи вашата реакция. Принципно търсим подобен контакт с хора, които усещаме за близки.

Снимка 329218

Източник: iStock

Аз съм номер 1

За да изглеждате и звучите по-уверени пред другите, избягвайте фрази като "Аз вярвам" и "Аз мисля". Всичко, което казвате, са ваши мисли и вярвания. Ако не го пояснявате допълнително, ще звучите категорични в изказванията си. Така ще пожънете и по-голям успех.

С каквото и да се занимаваме, винаги трябва да го правим с голяма доза увереност. Така създаваме в околните впечатление, че сме наистина добри и знаем какво вършим. А това ги обезкуражава да ни критикуват.

Самообладание

Ако комуникацията премине в спор, винаги помнете да не си изпускате нервите. Когато събеседникът ви е вдигнал градуса на емоциите, самообладанието съвсем ще го изкара от строя. Така ще триумфираме като победители в конфликта.

Когато сме на работна среща и искаме да не ни възложат конкретна задача, добре е да седим от дясната страна на отговорната личност. Така ще влезем в ролята на негов поддръжник, който той надали ще тръгне да атакува.

Снимка 329223

Източник: iStock

Усмивка и хитрост

Един трик назаем от кучетата. Ако показваме на един човек колко сме щастливи да го видим, така автоматично събуждаме същите чувства у него. И той няма да има търпение отново да се срещнем час по-скоро, пише R1L.

Първо питайте за повече, след това за по-малко. На този принцип работят и намаленията. Когато сме помолили някого за наистина голяма услуга и той ни откаже, това ни отваря една златна вратичка. След първото питане второ, което ще изглежда по-незначително, но може да е по-важно за нас, е доста вероятно да се увенчае с успех.