Може би все пак е имало доза истина в онзи сериал, който се въртеше по кабеларките преди години, в който мистериозният главен герой общуваше с гарван.

В увеселителния парк Puy du Fou във Франция една банда от шест гарвана доказва, че видът им е много по-интелигентен, отколкото смятаме.

Пернатите са обучени да събират фасове от цигари и други малки боклуци от алеите на парка и да ги изхвърлят в специални контейнери. За всеки събран боклук, контейнерът поощрява птиците с наградка под формата на храна.

Доста умно - и от страната на хората, и от тази на гарваните.

Оказва се, че птиците са много общителни, ако се отнасяш с уважение с тях, и обичат да изграждат връзки с хора и други животни.

Снимка 373667

Източник: iStock

Гарваните също така са способни да предвиждат метеорологичните условия, могат да решават малки пъзели, да помнят лица на хора и са сред малкото пернати, които съумяват да използват предмети като инструменти.

"Целта не е толкова да поддържаме парка чист, колкото да покажем на посетителите, че природата сама ни учи да не я замърсяваме", казва Никола де Виле, собственик на парка.

Трябва да признаем, че сме доста впечатлени от Никола и шестимата му подчинени.