Във всекидневието си сме обградени от символи, за които дори не си даваме сметка. Вижте откъде идват някои от тях и какво е скритото им значение. 

Символ за рециклиране

Снимка 323982

Източник: iStock

Той се появява по време на първия Ден на Земята през 1970 г. Трите му стрелки символизират невъзстановимите ресурси, които е необходимо да бъдат запазени за следващите поколения. 

Радиоактивност

Символът е създаден през 1946 г., с цел обозначаване на радиоактивни материали, обекти или райони. Точката в центъра му символизира атом, а около нея са разположени трите типа радиоактивни лъчи - алфа, бета и гама.   

Параграф

Снимка 323984

Източник: iStock

Символът се среща в книгите, за да маркира нов абзац в текста. Води началото си от съкращение на латинското "signum sectiōnis", което означава отметка на раздел.

Авторско право

Снимка 323985

Източник: iStock

Първите символи, които маркират авторско право, се появяват през 1670 г. В САЩ през 1802 г. са използвани дълги обяснения за посочването на авторство. През 1909 г. остава единствено този символ.

Маймунка

Снимка 323986

Източник: iStock

Произходът на този знак е сравнително неясен. Най-разпространената версия е, че е съкращение на латинския предлог "at", който означава "към" и "на". През XVI век знакът е означавал и мярка за тежест. Символът се пренася в компютърния език от пишещите машини.

Любопитно е, че в Русия "маймунката" се нарича "куче", поради приликата му с кучешка опашка. 

Просто точка

Тя води началото си от гръцкия език и е била три типа - висока, в средата и ниско долу. Позицията ѝ е определяла смисъла на написаното, но с течение на времето е останала единствено ниската точка, с която се маркира краят на изречението. 

USB

Снимка 323987

Източник: iStock

Символът е вдъхновен от тризъбеца на Посейдон, олицетворяващ мощта. По същия начин и в техниката, символизира силата на устройството да се свърже с различни компютри. Трите му края изразяват универсалността в употребата му.