Постоянно слушаме и виждаме с очи как човешката дейност унищожава флората, фауната и планетата. Често се чувстваме неспособни да спрем този процес, въпреки че е започнал именно от нас и продължава с всяко едно боклуче, хвърлено не на място. А междувременно редица умове търсят противоотрова на тази повсеместна зараза.

Seabin

Щом имаме кофи за боклук на земята, защо да нямаме и във водата. Това плаващо в морето или океана кошче филтрира отпадъците от водата. Звучи хитро и е напълно реалистично.

Изобретението е предназначено за пристанища, кейове и заливи, за да може след това да бъде почиствано и пускано наново на лов за боклуци. Всяко морско кошче може да улови до килограм и половина отпадъци на ден, най-малките от които са с размери само два милиметра.

Водата около кошчето бива всмукана и пречистена. Устройството работи с ток и е с цена около 6 хиляди евро. Вероятно затова и още не е толкова разпространено. 

Export Beer Bottle Sand

Тази иновативна машина не просто може да ни отърве от стъкления отпадък, но и го превръща директно в песъчинки. След това те могат успешно да се използват за обогатяване на плажове, засегнати от бури, цунамита и други природни бедствия. 

От всяка бутилка от 500 мл се произвежда 200 грама пясък. Той се складира в прозрачен контейнер в самото устройство и след като се напълни, се транспортира до плажни ивици в нужда. 

AIR-INK

В последните три години проектът за произвеждане на мастило от замърсения въздух около нас добива все по-голяма популярност. Проблемът е повсеместен, а тази технология е една малка стъпка напред към решаването му. 

Изобретението събира въглеродните сажди, които се отделят от ауспусите на автомобилите, за да ги превърне в течност, с която се пълнят маркери. 

Най-тънкият съдържа в себе си преработеното замърсяване от един дизелов автомобил при 40 минути работа, а най-дебелият спестява повече от два часа вреди емисии.

Мастилото е черно и качествено, а ефектът върху околната среда - изцяло положителен. Създателите на AIR-INK следват максимата, че замърсяването е нищо друго освен ресурсите, които не успяваме да оползотворим. Затова те намират начин да го правят. 

Alpha-SPK

Това изобретение е създадено с цел рециклиране на гуми и други подобни ненужни отпадъци. Както знаем, тяхното неправомерно горене се превръща в един от основните фактори за замърсяване на въздуха.

А благодарение на тази машина гумите се превръщат в стърготини, които след това се използват за направата на различни настилки.

HomeBiogas

Това е не просто контейнер за компост, а устройство, което преобразува хранителните отпадъци в газ за дома. Благодарение на специална система, устройството се свързва с газовата печка или котлон и ги захранва с продукта от гниенето от плодовете, зеленчуците и други храни, които не сме изконсумирали.

Системата вече е намерила място в дворовете и домовете на хиляди семейства по целия свят. Благодарение на нея не просто превръщаме отпадъците в тор, а в енергия, която намалява разходите за електричество.

Изобретателите са изчислили, че всяко семейство изхвърля по около два килограма хранителни отпадъци на ден. С тяхна помощ те гарантират до три часа работа на газови котлон, която е повече от достатъчна за ежедневни нужди. Като бонус, HomeBiogas отделя и течна тор, която да използваме за насажденията си, пише Tech Insider.