Тони Фадел е един от хората, работили по концепцията и дизайна на първия iPod. Той е и основател на компанията Nest, която Google закупи за 3.2 милиарда долара през 2014 г.

През последните месеци Фадел се превърна в един от най-големите защитници на идеята, че е важно да регулираме изкъсо времето, което прекарваме със смартфона или пред монитора. Той вижда това време като мерна единица, не по-различна от парите, която трябва ежемесечно да бъде "бюджетирана".

Пред технологичния портал Wired Фадел сподели конкретни идеи за това как големите компании трябва да дават възможност на всеки от нас внимателно да следи и менажира времето си онлайн.

Според него устройствата ни трябва да съдържат календари, които ни показват история по дни и часове за времето, прекарано в досег с технологии. Също както подхождаме с внимание към сметките си в края на месеца, така трябва да се отнасяме и към бюджета от прекарани часове в мрежата, като имаме и достъп до детайлен разбор на поведението - какво сме чели, гледали, харесвали и т.н.

По този начин, казва Фадел, технологичните компании ще могат да задават здравословни стандарти за всеки от нас, които да предотвратяват пристрастяването към социалните мрежи или мобилните игри.

Той предлага и вариант, в който смартфоните имат само един определен режим на работа, подобен на "read-only" функциите, които познаваме от компютрите си.

Така вниманието ни няма да бъде отвличано всеки път, когато слушаме музика и се появи интересен Facebook пост, защото телефонът ще е в режим, позволяващ единствено слушане на музика.