Понякога се чувстваме толкова изморени след работен ден, че всичко, което правим, е да се приберем вкъщи, да пуснем телевизора и да зациклим пред него. Разбира се, рано или късно тази монотонност създава усещане за неудовлетвореност.

Има и такива моменти, в които не можем да излезем от работния режим, така че когато се приберем, в крайна сметка се стремим да наваксаме от вкъщи недовършена работа. Това също не е полезно за нас, защото имаме нужда и от време, в което да се разтоварим.

Ето седем идеи за дейности след работа, които ще ни накарат да се чувстваме по-продуктивни и отпочинали.

Разходка

Вероятно сме седнали в офиса по цял ден, така че малко свеж въздух и упражнения след работа ще повиши настроението драстично. Препоръчително е да оставим телефона у дома и да се откъснем дори и за малко от социалните медии.

Снимка 359944

Източник: iStock

Изключваме известията

Трябва да спрем да проверяваме работния си имейл, след като си тръгнем от офиса. А за да го направим, първата стъпка е да премахнем акаунта от телефона си. Няма нужда от излишен стрес извън офиса. Важно е да определим ясни граници, защото в противен случай работният живот ще се влее в личния.

Планове не само за уикенда

Повечето от нас планират различни излети и дейности за през уикендите, но има и пет други дни от седмицата, в които можем да се забавляваме. Нека измислим няколко мини приключения през делниците и да ги превърнем в приоритет.

Може да е среща с приятел, изпробване на нов клас танци или друг спорт и т.н. Хубаво е да вършим нещо интересно и забавно и през делничните дни.

Снимка 372407

Източник: iStock

Ново или старо хоби

Нека помислим за това какво сме обичали като деца, например танци, рисуване, свирене на музикален инструмент и да го възродим. А може и да опитаме нещо съвсем ново - фотография, калиграфия, а защо не и чужд език.

Време за десерт

Какъв по-добър вариант да се насладим на една приятна вечер от това да приготвим вкусен домашен сладкиш. Правенето на нещо със собствените ни две ръце е чудесен начин да се отървем от стреса и да разсеем ума си от списъка със задачи. А си заслужава, дори и само заради похапването след това.

Снимка 372408

Източник: iStock

Безплатен онлайн курс

Макар курс през свободното време да не звучи особено примамливо, всъщност е много интересно - освен че научаваме нови неща, ще ни кара да се чувстваме обогатени с информация и полезни.

Мозъкът, стресът и защо всички имаме нужда от ръкоделие

Мозъкът ни има нужда от ръкоделие

И баба знае

Можем да опитаме онлайн готварски курс, изучаване на чужд език и всякакви други творчески онлайн семинари.

Да се поглезим

Не е нужно да чакаме уикенда, за да си направим една отпускаща вана или да отидем на СПА. Може да се възползваме от всеки делничен ден след работа, а и със сигурност ще ни се отрази по-добре отколкото през почивните.