На всеки се е случвало да се оплаче, че денят е прекалено кратък за всичко, което има да свърши. Истината е, че едно денонощие дава огромни възможности, стига да знаем как да се възползваме и от тях. А ключът е само един - организация.

Планирането е навикът на успелите. Прекарваме средно по осем часа в сън и на работното си място. А другите някак все ни се изплъзват между капките. Нахвърляме набързо в съзнанието си куп задачи, от които до обед няма и помен. Затова и най-важното за успешното разпределяне на времето е графикът.

Черно на бяло

Когато записваме ангажиментите си на телефона или на лист хартия, мозъкът ни се отърсва от задачата да помни всичко. А тя понякога наистина е непосилна. Така го претоварваме с ненужно бреме и после се чудим защо не може да си съберем мислите в най-важните моменти. 

Ние пък се спасяваме от възможността да си уредим две срещи в един и същи ден и час. Може да ви звучи несериозно да си записвате, че в петък ще пиете коктейли с колеги. Но дали няма да е по-несериозно да не отидете, защото сме обещали на сестра си да гледате бебето й?

Снимка 328824

Източник: iStock

Когато става дума за дългосрочни задачи и цели, добре е да правим планиране на етапи. Така малките завършени цели ще ни мотивират да продължим напред към крайната. Ако имаме желание точно сега да поработим над дълго отлаганата дипломна работа, трябва да го превърнем в действие веднага, защото мотивацията често ни напуска със скоростта на светлината.

Полезни улеснения

В днешния модерен свят на технологии е доста лесно да се отървем от някои досадни и отнемащи време задължения. Сред тях са плащането на сметки и пазаруване на различни стоки. Каквото можем да правим онлайн е в плюс за нашето свободно време, пише pinterest.com.

За да бъдем истински господари на времето си, трябва да се научим и на няколко трика. Най-важните задачи винаги са първи. Трябва да елиминираме всички малки крадци на минути от ежедневието. И не на последно място - винаги да си поставяме реалистични цели, за да не живеем под постоянен стрес.