Когато авторът и блогър Марк Мансън се кани да се жени, той се обръща за съвети за щастлив брак, но не към приятелите или семейството си, а към своята значителна читателска аудитория.

По-късно той публикува в блога си текст със сборните резултати под заглавието "1500 души дават съвети за дълготрайна връзка".

Марк Менсън обобщава, че хората, които са щастливо женени от повече от 20 години, твърдят, че комуникацията не е основата, ключът е в уважението.

Снимка 327795

Източник: iStock

В своето запитване Марк Мансън иска мнението и на разведени хора, които да обяснят какво се е объркало.

"След около 500 мейла заедно с моя асистент забелязахме, че повечето от хората, които говореха за своя развод, се фокусираха върху комуникацията. Те твърдяха, че в основата на проблема е комуникацията и именно с нея трябва да се внимава в брака", споделя Мансън.

В противовес на разведените лица, други отговорили (всичките щастливо женени от над 20 години) са категорични, че комуникацията е надценена и всичко е в уважението.

Щастливо женените хора твърдят, че ако съжителствате десетилетия с някого, ще преминавате през различни фази - неразбиране, объркване, изненадване от действията, от отношението и от диалога с човека до вас. Ако прекарвате достатъчно време с някого, това ще се случва през цялото време.

Снимка 327794

Източник: iStock

Затова те смятат, че уважението е на базовото ниво.

Дори когато не разбирате правилно човека до вас, не го обявявате за ужасна личност, защото не е съгласен с вашето мнение. Уважавайте различията му. Уважавайте това, че вижда нещата по различен начин; че чувства, изразява се и действа по различен начин.

Или уважавате факта, че половинката ви не трябва винаги да се съгласява с вас, или имате проблем, който не разбирате.

Защото важното е да цените човека до вас такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто искате да бъде.