Ниската самооценка често може да се окаже незабележима пречка по пътя напред. Независимо дали става въпрос за професионален, или за личен план, да гледаме на себе си винаги скептично никога не е добра идея. А за да ни обичат и уважават другите, трябва първо ние да умеем да го правим със себе си.

На мнозина им е много по-лесно да изброят свои негативни качества, отколкото позитиви. Страхуваме се да не ни помислят за самохвалковци или със самочувствие без покритие. Разбира се, човек, който не ни познава, може да си изгради подобно мнение. А това трябва да бъде лично негов проблем.

Ниската самооценка намалява мотивацията да се доказваме само на себе си и на околните. Казваме, че знаем и можем малко и се задоволяваме с този факт. А големите ни плюсове замитаме под бюрото, на което пропиляваме време и талант.

Снимка 328570

Източник: iStock

За да разберем на какво наистина сме способни и да се изненадаме сами от себе си, трябва да излезем от зоната си на комфорт. Монотонното ежедневие и липсата на промени в професионален план ни карат да не изискваме повече от себе си. Така нямаме възможност да се надграждаме и това подсъзнателно ни подтиска.

Вземете лист хартия и съвсем искрено напишете своите качества и черти от характера, които смятате за най. Когато ги видите черно на бяло, безспорно ще напомпате самочувствието си.

Добра идея е и да си направите "буркан за комплименти". Всеки ден пускайте в него по едно листче със свое позитивно качество. На края на месеца прочетете всичко написано и започнете новия с по-широка усмивка и с по-голямо самочувствие.

Сутрин се грижим за тялото си, но не и за духа. За да излезем с усмивка от дома, добре е да си повторим някоя надъхваща фраза пред огледалото. "Справям се страхотно в работата", е достатъчно, за да ни оправи деня. Доста мотивиращо ще подейства и визуализирането на целите.

Снимка 328569

Източник: iStock

Направете си дъска, на която да поставите снимки на вашите мечти. И не говорим само за бленуваната туристическа дестинация, а на диплома за висше, на мечтания университет или на така желаното работно място. Като ги гледате ежедневно, хъсът със сигурност ще се повиши.

Разбира се, за самоувереността са необходими и видими разлати. Затова усилената работа и самонадграждане винаги носят позитиви за вижданията ни за света и за нас самите, пише pinterest.com.

Снимка 328567

Източник: iStock

Вземете живота си с свои ръце, не бъдете просто страничен наблюдател. Мислете най-вече за настоящето и никога не се терзайте за минало. Абстрахирайте се от хора и дейности, които свързвате само със стрес и негативно емоции. Започнете да си водите дневник - така ще отсеете положителното от негативното както у себе си, така и в своя свят.