Руснаците вече не пият толкова, колкото преди.

Това показват последните статистически данни, според които в нито един момент след разпадането на Съветския съюз руснаците не са консумирали толкова малко алкохол, колкото сега. Ето че борбата срещу алкохолизма и тютюнопушенето, която властите провеждат през последните 10 години, дава реални резултати.

Допринася и световната тенденция към по-здравословен начин на живот, която се разпространява и в Русия, и то не без подкрепата на президента Владимир Путин. За разлика от предшественика си Борис Елцин, който беше виден любител на водката, Путин не пие и спортува. 

Тази представа за руснака вече е клише

Източник: iStock

Тази представа за руснака вече е клише

В Русия водката продължава да е национално питие, със средна консумация от 12.2 литра годишно на човек. Оказва се обаче, че руснаците пият по-малко от французите, на които се падат 13.3 литра алкохол, от португалците с 12.6 литра и от германците с 13.4 литра. Това показват последните данни на Световната здравна организация.

Тези данни показват спад от над 20% в сравнение с 2012 г. Както консумацията на алкохол, така и пушенето на цигари става все по-непопулярно. 

Снимка 332287

Източник: iStock

Какви са причините 

Тенденцията се дължи на все по-рестриктивната политика на властите през последните 10 години: край на продажбите на алкохол след 23 ч., въвеждане на минимална цена и забрана за рекламиране на спиртни напитки.

Тютюнопушенето също бележи спад от 20% в броя на пушачите от 2009 до 2016 г. Сега "само" 30% от руснаците пушат - според данни на организацията.

Въпреки че тютюневите изделия все още са двойно по-евтини от тези в ЕС, в Русия има стриктни ограничения за пушенето на обществени места.

Овен правителствените мерки, които се спазват, роля има и цялостна тенденция към по-здравословен начин на живот, особено в големите градове.

На мода са спортните клубове и грижата за здравето, за тялото и за духа. Кулинарните тенденции и тези по отношение на здравето се променят в целия свят, а руснаците обичат да са в крак с модата.