Количествата бактерии и микроорганизми в домовете ни са невероятни, повечето от тях - скрити в предмети от бита, които използваме често, без да си даваме сметка колко мръсни са.

Именно заради продължителното им използване и заради факта, че бактериите знаят как да оцеляват, милиони от тях се настаняват в къщата ни. Да видим кои са най-замърсените места в дома ни, според Hola, и как да изгоним тези нежелани съквартиранти

Дъска за рязане

Въпреки че всичко, което поставяме на масата, е прясно измито, никога не можем да сме сигурни, че сме премахнали всички микроорганизми, които са в суровите храни. В случая на месото е практически невъзможно това, което нарязваме на дъската, да няма някакви бактерии, които да останат да се придържат към повърхността ѝ. Така се получава порочен кръг, защото ако замърсяваме дъската всеки път, когато поставяме нещо, замърсяваме останалата част от храната след това.

Снимка 336002

Източник: kickstarter.com

Затова изключително важно е не само да мием всеки продукт, който режем на дъската, но и да мием дъската след всяко рязане на различна храна.

Що се отнася до това пластмасови или дървени дъски да ползваме, въпросът е спорен. Макар предпочитанията на повечето хора да са към дървените, в тях се получават микроскопични цепнатини, които се наблъскат в бактерии.

Пералнята

Според проучване на Университета в Аризона, нашата пералня може да има над 500 милиона бактерии в барабана си. Това се случва, защото всеки път, когато я пълним с мръсни дрехи, храним влажна микро вселена, в която, въпреки използването на препарати и омекотители, бактериите успяват да оцелеят извън дрехите и да се установят в барабана.

Снимка 360193

Източник: iStock

Много от тези бактерии и микроорганизми са донесени от улицата с нашите дрехи. Тялото ни обаче произвежда и епителни клетки, които чрез кожата също остават в дрехите. Те служат като храна за бактериите и ги поддържат живи в барабана.

Решението да се сложи край на тази колония от бактерии е да перем без дрехи с белина веднъж месечно, за да дезинфекцираме барабана.

Дистанционното

Не е необичайно да намерим дистанционното управление на телевизора на масата за хранене, за да сменим канала, докато ядем, или да го държим до нас на дивана и да манипулираме със същата ръка, която използваме, за да сложим  пуканки в устата си. 

Снимка 339151

Източник: iStock

Е, трябва да сме наясно, че вероятно в дистанционното има повече от 250 хиляди различни бактерии. Много често, прибирайки се вкъщи от улицата, първото нещо, което правим - като инстинктивно действие, е да хванем дистанционното и да пуснем телевизора, преди да сме си измили ръцете. Така пренасяме мигновено множество бактерии по дистанционното, което след това пипаме с чисти ръце.

Дистанционното управление е един от предметите, които докосваме най-много през целия ден. То е и сред най-мръсните, въпреки че не го виждаме с просто око.

Силно препоръчително е да отделяме, от време на време, по няколко минути за почистването му.  Трябва просто да използваме кърпа с дезинфектант, който обаче винаги прилагаме непряко. Трябва да ползваме и препарат, който не е много корозивен, защото мастило върху бутоните на дистанционното лесно може да се изтрие.

Телевизорът

Може би ще се изненадате да узнаете, че телевизорът е един от най-замърсените домакински уреди, защото магнитното поле, генерирано по време на работа, привлича микроорганизми във въздуха. То е и истински магнит за бактерии.

Снимка 249456

Да, новите плазмени и LCD телевизори имат по-слабо електромагнитно поле от старите, заради което и привличат по-малко бактерии. Но телевизорът трябва да бъде почистван от време на време, за да премахнем тези нежелани организми.